Olimpijska pomoć: MOK opredijelio 10,5 miliona dolara

"Ova će odluka pomoći nacionalnim komitetima da ublaže dodatne troškove koji su mogli nastati kao rezultat priprema za ljetne olimpijske igre", objavio je MOK
342 pregleda 0 komentar(a)
Tomas Bah, Foto: Denis Balibouse
Tomas Bah, Foto: Denis Balibouse

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) osigurao je dodatnih 10.3 miliona dolara pomoći za nacionalne saveze koji su pretrpjeli dodatne troškove kao posljedicu odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju na 2021. godinu.

MOK je u petak objavio kako je Program olimpijske solidarnosti povećao ukupni proračun za ovu svrhu sa 46.7, na 57 miliona dolara, a svaki nacionalni olimpijski komitet može se prijaviti pojedinačno za finansiranje.

"Ova će odluka pomoći nacionalnim komitetima da ublaže dodatne troškove koji su mogli nastati kao rezultat priprema za ljetne olimpijske igre", objavio je MOK.

Dodatno finansiranje namijenjeno je pomaganju nacionalnim olimpijskim komitetima da premoste troškove putovanja, smještaja i dodatnih troškova koji bi se mogli pojaviti zbog odlaganja OI.

MOK je prethodno prikupio 15 miliona dolara kroz Olimpijski program solidarnosti za sportiste.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine, odgođene su zbog pandemije koronavirusa za 2021. godinu, a novi termin je od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Bonus video: