Vraća se sport u Hrvatskoj, evo pod kojim uslovima će moći da se trenira - nešto slično očekuje se i kod nas?

Sportisti će u Hrvatskoj moći da treniraju od ponedjeljka, ali pod strogim i kontrolisanim uslovima
2688 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od treninga fudbalera Budućnosti prije pandemije
Sa jednog od treninga fudbalera Budućnosti prije pandemije
Ažurirano: 25.04.2020. 15:30h

Vlada Republike Hrvatske je usvojila zaključak o mjerama za pokretanje privrednih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uslovima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a koji se između ostalog odnosi i na sektor sporta.

Već od ponedjeljka, naime, u Hrvatskoj će krenuti sportske aktivnosti u vidu treninga, ali pod jasno definisanim i strogo kontrolisanim uslovima.

Nešto slično, izvjesno je, očekuje i u Crnoj Gori, a veliko je pitanje koliko će pojedini klubovi biti u stanju da ispune sve mjere koje će biti neophodne da se ispune.

Te mjere u Hrvatskoj prenosimo u cjelosti:

"Održavanje treninga dopušta se sporistima i sportistkinjama I i II kategorije u pojedinačnim sportovima koji imaju izdato rješenje o kategorizaciji koju izdaju Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluvih".

"Treninzi se dopuštaju i kolektivnim sportskim ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stepenu takmičenja. Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji mogu udovoljiti takvim tehničkim i sigurnosnim uslovima da se može poštovati fizička udaljenost od pet metara među svim sportistima, odnosno da postoji prostor od 20 kvadratnih metara po sportisti, a trening istovremeno smije biti organizovan za najviše pet osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja koji rade na pojedinom objektu na koje se takođe odnose sve mjere prije, tokom i nakon treninga".

"Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uslovi propisani važećim uputstvima tokom trajanja mjera, za što su nadležni gradski sportski savezi ili zajednice odnosno štab civilne zaštite".

"Za svaki trening uspostaviće se sastav vođenja evidencije treniranja (podaci o treneru, sportisti, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama potrebnim za odvijanje treninga te lokaciji treniranja) radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Evidencija će se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve sportove".

"Treninzi smiju biti održani samo u skladu sa rasporedom i s tačno onim sportistima i trenerima, te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu".

"Ako neko ima povišenu tjelesnu temperaturu ne smije dolaziti na treninge, a posumnja li se ili utvrdi li se tokom treninga da neto ima povišenu tjelesnu temperaturu ili bilo kakve simptome respiratorne bolesti trening se prekida i oboljeli se upućuje porodičnom ljekaru na dalju obradu. U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog radnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno hiruršku masku, kombinovanu s vizirom i jednokratne rukavice".

"Igračima i trenerima na trening se preporučuje da dolaze pojedinačno, ličnim vozilima, u opremi za trening uz izbjegavanje korišćenja prostorija svlačionice".

"Tokom treninga preporučuje se da drže razmak od pet metara kao nužne udaljenosti za fizičku distancu".

"Gdje god je moguće treninzi se trebaju održavati na otvorenom terenu. Nakon korišćenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva se mora po završetku treninga dezinfikovati".

"Za treninge u kontaktnim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku distancu između trenera i sportista, preporučuje se da uvijek isti trener i isti sportista odrade trening".

"Svakom igraču preporučuje da ima svoju označenu plastičnu bocu s tečnošću kao i ostale potrepštine koje moraju biti u torbi označenoj s imenom sportiste. Plastične boce za napitke i ostali otpad nastao tokom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom kesom i odgovarajućim poklopcem".

"Nakon treninga igrači i treneri odlaze direktno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan".

"Nakon svakog treninga zatvorene sportske objekte (sve djelove sportskog objekta – trenažni prostor, sanitarni čvor…) potrebno je dezinfikovati prema upustvima", zaključak je preporuka koje je usvojila hrvatska Vlada.

Bonus video: