"Ledeni Finac": Prava vožnja je muška stvar, video igrice su gubljenje vremena

Kimi Raiokonen je bio šampion Formula 1 2007. godine u bolidu Ferarija
1067 pregleda 0 komentar(a)
Kimi Raikonen, Foto: Toru Hanai
Kimi Raikonen, Foto: Toru Hanai

Bivši svjetski prvak u Formuli 1, Finac Kimi Raikonen (40) smatra kako da su virtuelne trke gubljen je vremena, bez obzida na to što su zabavne.

"E-sport je zabavan, ali mene ove internetske igre ne zanimaju", rekao je svjetski prvak iz 2007. u intervjuu italijanskom listu Korijere dela Sera.

"Radije bih strpljivo čekao dan kada ćemo se trkati na pravim stazama. Vožnja pravom stazom je muška stvar, a video igre su zabava".

"Ledeni Finac" je istakao kako "vožnja" virtuelnih trka nema nikakve veze sa simulatorima koje koriste F1 ekipe.

"Pravi simulatori su potpuno drugačiji i puno složeniji od onih koji se koriste u internetskim trkama. Za mene je takva vožnja gubitak vremena i samo zabava."

Finac je tokom karijere upisao 312 nastupa u Formuli 1, 21 pobjedu, a 103 puta se penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Samo je Brazilac Rubens Barikelo vozio više trka, 326.

Raikonen je 2007. bio prvak u bolidu Ferarija, a dvije godine (2010, 2011) nastupao je u svjetskom prvenstvu u reliju. U F1 se vratio 2012. godine, a ove sezone je trebalo da vozi za Alfa Romeo Rejsing-Ferari.

Raikonen provodi vrijeme koronavirusa sa suprugom Mintu i djecom Robinom i Rianom, na svom imanju na poluostrvu Porkala na jugu Finske.

Bonus video: