Pobjede favorita na Karlsenovom super-turniru u šahu

Hikaru Nakamura je na samom startu odlučio meč jer je već u prvoj partiji deklasirao Iana Nepomniačija.
1193 pregleda 0 komentar(a)
Nakamura je 2. na tabeli nakon četiri kola, iza Karlsena
Nakamura je 2. na tabeli nakon četiri kola, iza Karlsena

Pobjede favorita u posljednja dva meča 4. kola velikog Karlsenovog onlajn šahovskog super-turnira.

Hikaru Nakamura je na samom startu odlučio meč jer je već u prvoj partiji deklasirao Iana Nepomniačija.

Po brzini kojom je Nepomniači vukao poteze (za prvih 30 nije u prosjeku trošio više od 10 sekundi) reklo bi se da ima savršen plan igre, ali bio je to varljiv utisak - Amerikanac je ekspresno slomio njegov otpor i poveo sa 1:0.

U drugoj partiji Nakamura je krenuo odlično, bio na korak od pobjede, a onda je napravi grešku i morao je da prihvati remi.

Nakamura nije rizikovao u dvije preostale partije, obje su završene remijem tako da je sigurnom pobjedom od 2,5 - 1,5 osvojio tri meč-boda.

Liren Ding je, na drugoj tabli, imao neočekivano težak posao protiv posljednjeplasiranog Anisha Girija i tek nakon doigravanja osvojio je dva meč-boda.

Nakon mirnog remija u prvoj partij, u drugoj je Nizozemac još jednom pokazao da je van forme. U relativno jednostavnoj poziciji zalutao je s planom i izgubio figuru, pa je odmah obustavio otpor.

No, u trećoj partiji se dogodilo čudo. Iako je bio u velikom cajtnotu, Giri je briljantnom igrom u završnici došao do prve pobjedu na ovom turniru i izjednačio na 1,5-1,5. Nakon što je četvrta partija završena remijem igrala se odlučujuća, peta, s vremenskim hendikepom, a Ding je s crnim figurama i četiri minuta održao remi i tako ipak osvojio dva meč-boda, dok je Giri u turnirsku tabelu upisao prvi meč-bod.

Poredak poslije 4. kola:

Carlsen 11 meč-bodova, Nakamura 10, Karuana i Ding po 8, Vašie-Lagrav i Nepomniači po 5, Giri 1, Firouzja 0.

Četvorica prvoplasiranih nakon sedam odigranih kola izboriće plasman u polufinale.

U nedjelju su na rasporedu prva dva meča petog kola.

Bonus video: