Bez vakcine nema Olimpijskih igara?

Mnogi svjetski laboratoriji rade na pronalaženju vakcine i ljekova protiv bolesti od koje je u svijetu već umrlo više od 200.000 osoba, no za potvrdu njihove efikasnosti potrebno je provesti opsežna klinička testiranja, odnosno mogli bi proteći mjeseci prije nego što ona budu dostupna diljem svijeta
936 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: Jae C. Hong
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: Jae C. Hong

Predsjednik Japanskog udruženja medicinara (JMA) Jošitake Jokokura izjavio je u utorak kako će biti vrlo teško za Japan da organizuje Olimpijske igre 2021. godine ukoliko se ne pronađe efikasna vakcina protiv COVID-19.

"S obzirom na trenutnu situaciju, ne vjerujem kako ćemo moći da ukinemo vanredno stanje u čitavoj zemlji. Nije na meni da odlučujem hoće li Japan ugostiti Olimpijske igre sljedeće godine, ali smatram kako će to biti težak zadatak ako se ne pronađe efikasna vakcina", izjavio je Jokokura.

Mnogi svjetski laboratoriji rade na pronalaženju vakcine i ljekova protiv bolesti od koje je u svijetu već umrlo više od 200.000 osoba, no za potvrdu njihove efikasnosti potrebno je provesti opsežna klinička testiranja, odnosno mogli bi proteći mjeseci prije nego što ona budu dostupna diljem svijeta.

Iako broj oboljelih od koronavirusa u Japanu pada iz dana u dan, premijer Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje u čitavoj zemlji do 6. maja.

Odlaganje Olimpijskih igara, koje su se trebale održati ovoga ljeta, za jednu godinu već je označila jak financijski udarac za organizatore koji su potrošili više od 13 milijardi dolara u pripremama za taj događaj.

Bonus video: