Odlaganje Igara je trošak od više stotina miliona dolara

Radna grupa koja okuplja MOK i različite pratnere odredila je "prioritete i strategije upravljanja kako bi se osiguralo sprovođenje i uspjeh odloženih Igara", kazao je Tomas Bah
807 pregleda 0 komentar(a)
Bah, Foto: Rick Rycroft
Bah, Foto: Rick Rycroft

Odlaganje olimpijskih igara u Tokiju za godinu zbog pandemije koronavirusa uzrokovaće Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) dodatni trošak od "više stotina miliona dolara", ocijenio je u srijedu predsjednik MOK-a Tomas Bah.

"Već sada znamo da ćemo imati više stotina miliona dolara troška zbog odlaganja", kazao je Bah.

"Zato je potrebno da ispitamo i razmotrimo sve službe koje organizujemo za te Igre", dodao je.

"MOK će nastaviti svoj operativni i svoj finansijski dio u odloženim Igrama prema ugovoru koji se odnosio na OI 2020. i koji je sklopljen s našim japanskim partnerima", naglasio je Bah.

MOK koji raspolaže s oko milijardu dolara rezervi namijenjenih za eventualnu odlaganje OI, krajem marta je donio istoriju odluku o tome da se Igre u Tokiju zbog koronavirusa ne održe ove godine nego sljedeće i to od 23. jula do 8. avgusta.

No, ako pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom za godinu, OI ne mogu biti još jednom odložene i biće otkazane, upozorio je u utorak šef organizacionog odbora Joširo Mori.

Radna grupa koja okuplja MOK i različite pratnere odredila je "prioritete i strategije upravljanja kako bi se osiguralo sprovođenje i uspjeh odloženih Igara", kazao je Tomas Bah.

Ti prioriteti se odnose "u prvom redu na stvaranje sigurne sredine na zdravstvenom planu za sve učesnike", dodao je, napominjući kako se MOK oslanja na "savjete Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) .

Osim toga, Bah je, u trenutku dok niko ne zna kako će izgledati stvarnost svijeta nakon pandemije, najavio i da MOK, koji zapošljava oko 600 ljudi, "trenutno razmatra svoj proračun i svoje prioritete".

Bonus video: