Magnus Karlsen osvajač prvog u istoriji elitnog šahovskog internet turnira

Prvio put u istoriji putem interneta odigran je šahovski turnir osam najboljih šahista svijeta
2361 pregleda 1 komentar(a)
Karlsen je brzim tempom dobio i posljednje Svjetsko prvenstvo u Moskvi u decembru 2019., Foto: Maria Emelianova
Karlsen je brzim tempom dobio i posljednje Svjetsko prvenstvo u Moskvi u decembru 2019., Foto: Maria Emelianova
Ažurirano: 03.05.2020. 20:52h

Pobjedom jednog od najboljih šahista u istoriji i aktuelnog prvaka svijeta, Norvežanina Magnusa Karlsena, upravo je završen prvi elitni internet tunir u istoriji, "Magnus Carlsen Invitational".

Najbolji šahista u rejtingu FIDE, u finalu je bio bolji od najboljeg svjetskog igrača brzopoteznog šaha, Amerikanca Hikarua Nakamure 2,5:1,5.

Prvi elitni onlajn turnir organizovao je Karlsen, a sponzori su obezbijdili nagradni fond za sve učesnike od 250 hiljada dolara. Karlsenu će kao pobjedniku pripasti najviše - 70 hiljada dolara.

Karlsen je u polufianlu bio bolji od Kineza Ližena Dina 2,5:1,5, dok je Nakamura, 18. u rejtingu FIDE, iskoristio svoju specijalnost da na turniru brzog tempa bude bolji od zemljaka Fabijana Karuane (4:2), koji je igrač top 3 na listi FIDE.

Prvobitno je turnir zamišljen sa osam najbolje rangiranih na listi FIDE, ali je Karlsen specijalno pozvao Nakamuru i tinejdžera iz Irana, Alirezu Firužu, koji je svjtskog prvaka pobiejdio u finalu Banter blic kupa 15. aprila, pa je smatrao da 16-godišnji Iranac zaslužuje šansu da igra protiv najboljih.

Bonus video: