COK predložio mjere za suzbijanje krize u sportu izazvane koronavirusom

“Rebalansom budžeta, koji se predviđa, preispitati kriterijume i visinu iznosa koji se dodjeljuju za sport. Treba raditi na novim vidovima finansiranja sporta i formiranju privatno-javnog fonda za finansiranje sporta“, piše u predlogu mjera, koji je usvojio Upravni odbor COK
517 pregleda 0 komentar(a)
Simonović i Bah ljetos u Budvi, Foto: COK
Simonović i Bah ljetos u Budvi, Foto: COK
Ažurirano: 11.05.2020. 17:29h

Sportskim savezima, udruženjima i klubovima, koji su uredno izmirivali poreze i doprinose, a kojima je zbog koronavirusa bio onemogućen rad i obustavljene sve aktivnosti, treba obezbijediti isti tretman kao i privrednim društvima kojima je zabranjen rad.

To piše u predlogu mjera Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) za suzbijanje negativnog uticaja COVID-19 krize na sport u Crnoj Gori.

Trenutna kriza dovešće do duboke ekonomske krize, a uticaj te krize na sport će se razlikovati od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju COK-a u kome se podsjeća na izjavu predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, koji je kazao da će oporavak sporta "uveliko zavisiti od značaja koje će vlade dati ogromnom društvenom kapitalu koji predstavlja sport kada je riječ o dodjeljivanju finansijske pomoći za oporavak privrede“.

Navodi se da treba osigurati da sportski sektor dobije podršku za zaštitu radnih mjesta, zaposlenih i samozaposlenih od rizika od gubitka posla i prihoda.

“Rebalansom budžeta, koji se predviđa, preispitati kriterijume i visinu iznosa koji se dodjeljuju za sport. Treba raditi na novim vidovima finansiranja sporta i formiranju privatno-javnog fonda za finansiranje sporta“, piše u predlogu mjera, koji je usvojio Upravni odbor COK.

Predloženo je da treba kreirati smjernice i preporuke za sve sportske subjekte u Crnoj Gori, u cilju sagledavanja realnog obima aktivnosti i izvršavanja potrebnih prilagođavanja novonastaloj situaciji.

“Treba stvarati posebne fondove solidarnosti kod sportskih subjekata. Organizovati sportske kampove, koji bi solidarno finansirali Ministarstvo sporta i mladih, COK i nacionalni sportski savezi, u cilju što bolje organizacije i finansijske optimizacije kvlitetnih treninga i edukacije najboljih crnogorskih sportista. Uz odobrenje lokalnih samouprava i Ministarstva prosvjete da se gradski i školski sportski objekti koriste besplatno ili po sniženoj cijeni za treniranje, na određen vremenski rok“, piše u predlogu.

Navodi se da od odobrenih sredstava Evropske unije dio treba preusmjeriti na sport.

„Treba nastaviti sa nastavom fizičkog vaspitanja putem digitalnih medija i jačati zdrave stilove života u radnoj populaciji, bilo da rade od kuće ili u kancelariji“, piše u saopštenju.

Saopošteno je da je cilj predloženih mjera podrška i pomoć u oporavku sportskog sektora, ali i ukupne crnogorske privrede i društva.

“Značaj pomoći za sportski sektor je u ovom trenutku pogotovo važan, kad se uzme u obzir da je pred nama najveći sportski događaj – Olimpijske igre, koje će se 2021. godine održati u Japanu”, piše u saopštenju COK.

Saopšteno je da je COK u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom usvojio određene strategije i planove.

Kao neposredne mjere, već su odobrena bespovratna sredstva za naše sportiste, kroz olimpijske stipendije i grantove.

“Stoga je neophodno, napraviti program finansiranja programskih aktivnosti sportista i timova u cilju obezbjeđivanja optimalnih uslova za kvalifikovanje i pripremu za Olimpijske igre, kao i za sam nastup na glavnom takmičenju u olimpijskom ciklusu Tokio 2020”, saopšteno je iz COK.

Navodi se da je pri realizaciji tih i sličnih mjera, neophodna najtješnja moguća saradnja Ministarstva sporta i mladih, Crnogorskog olimpijskog komiteta i nacionalnih sportskih saveza i da je COK je spreman da da svoj maksimalan doprinos.

Bonus video: