Neispunjen san Sebastijana Fetela

Njemac objavio da na kraju ove godine ide iz Ferarija, s kojim za sve ove godine pamti samo razočaranja
1734 pregleda 1 komentar(a)
Nije se proslavio u Skuderiji: Sebastijan Fetel, Foto: Beta/AP
Nije se proslavio u Skuderiji: Sebastijan Fetel, Foto: Beta/AP

Kada je prije šest godina objavljeno da karijeru nastavlja u Ferariju, Sebastijan Fetel je dobio šansu da bude na mjestu o kojem je sanjao - da vozi bolid giganta koji je proslavio njegov idol i zemljak Mihael Šumaher.

Boravak u Skuderiji, i to nakon četiri uzastopne titule i dominacije u Red Bulu, pokazao je ipak da je Fetel ili izgorio u želji da „odglumi” Šumija ili da jednostavno nije bio dorastao visini zadatka.

14 pobjeda je u bolidu Ferarija ostvario Sebastijan Fetel. Prvi trijumf Njemac je upisao u martu 2015. na stazi Sepang u Maleziji, a posljednji u septembru prošle godine u Singapuru

Ferari s njim na čelu nije pronašao način da parira Mercedesu i Luisu Hamiltonu, pa vijest od juče da dolazi do kraja saradnje na kraju ove godine nikog i nije pretjerano iznenadila.

- Da biste ostvarili najbolje rezultate u ovom sportu, od ključne važnosti je da sve strane rade u harmoniji. Tim i ja smo shvatili da više ne postoji zajednička želja da nastavimo zajedno nakon ove sezone, a moram da kažem i da finansije nisu igrale ulogu u odluci koja je bila zajednička. To nije način na koji ja razmišljam kada donosim određene odluke, niti će ikada biti - rekao je Fetel.

4 titule zaredom osvojio je Sebastijan Fetel sa Red Bulom - dominirao je od 2009. do 2012

Fetel je prve sezone u Ferariju bio trećeplasirani u generalnom plasmanu, potom četvrti, dva puta drugi i onda petoplasirani.

Bilo je sezona u kojima italijanski gigant i nije mogao da parira Mercedesu (najbolji je među konstruktorima posljednjih šest godina), a i kada je to bio slučaj Fetel kao da je izgubio oštrinu - u ključnim momentima je nekada i početničkim greškama propuštao šanse koje vozač njegovog kalibra ne bi smio...

Spekuliše se da Fetel nije želio da potpiše novi ugovor i pristane da ubuduće bude drugi vozač tima iz Maranela, iza Šarla Leklera, i da je to ubrzalo odluku da napusti Skuderiju.

- Ferari ima posebno mjesto u Formuli 1 i nadam se da će imati uspjeh koji zaslužuje. Hvala svima u Ferarijevoj porodici - poručio je 32-godišnjak iz Hepenhajma.

Italijanski mediji navode da se Fetelov status u timu bitno promijenio odlaskom šefa Mauricija Arivabenea i da Ferari sada ima plan da sve karte baci na Leklera, koji je na pravi način iskoristio šansu u prvoj sezoni po dolasku iz Zaubera.

Spekuše se i o tome da Fetel ima ponude Renoa i Meklarena, a nije isključeno ni da završi karijeru u Formuli 1. S druge strane, u Ferariju bi trebalo da ga naslijedi Karlos Sains.

Bonus video: