Ko je sve obilježio odbojkašku dekadu

CEV je izabrao najboljih sedam u muškoj i ženskoj odbojci u posljednjoj deceniji u Evropi
731 pregleda 0 komentar(a)
Najbolja odbojkašica planete: Tijana Bošković, Foto: Beta
Najbolja odbojkašica planete: Tijana Bošković, Foto: Beta

Evropska odbojkaška federacija (CEV) izabrala je najbolje postave u muškoj i ženskoj odbojci u posljednoj deceniji.

I dok je idealnih sedam u muškoj konkurenciji izabrano bez pripadnika eks-Ju škole, u ženskoj postavi su čak četiri odbojkašice sa jugoslovenskog prostora obilježile period od 2010. do 2020. godine.

Izbor CEV-a nije prošao ni bez iznenađenja, ali i kontroverzi. U oba izbora! Uprkos podatku da su idealnu sedmoricu birala tri vrhunska i stručnjaka sa nesumnjivim autoritetom - Vital Hejnen, Filip Blan i Andrea Zorzi.

Oni su izabrali ovu mušku postavu: Maksim Mihajlov i Dmitrij Muserski (Rusija), Bendžamin Tonjuti i Ženja Grebenjikov (Francuska), Vilfredo Leon i Pjotr Novakovski (Poljska), Osmani Huantorena (Italija).

U ženskoj konkurenciji čast da sastave idealnu postavu decenije pripala je Đovaniju Guidetiju, Svetlani Ilić i Gertu van de Bruku. Ženski tim decenije čine tri Srpkinje - Tijana Bošković, Maja Ognjenović i Milena Rašić, Hrvatica Maja Poljak, Turkinja Gezde Kirdar i Italijanke Monika de Đenaro i Franćeska Pićinini.

U oba izbora ima nesumnjivih idealnih članova, ali i diskutabilinih rješenja. I dok niko ne postavlja pitanja oko Mihajlova, koji je svih 10 godina odigrao na visokom nivou sa dvije evropske titule (jednom MVP) i čak pet klupskih Liga šampiona, u kojima je dva puta bio MVP, ili Francuza Grebenjikova na poziciji libera, u idealnom timu CEV su ipak dva „uljeza”.

Poljak Pjotr Novakovski, čiji je selektor Hejnen bio u žiriju, pretekao je Srbina Srećka Lisineca, koji je tri puta biran u idealan tim evropskih prvenstava i titule osvajao u Poljskoj, Njemačkoj i Italiji.

U idealnoj postavi su dvojica Kubanaca sa pasošima Italije i Poljske, a upravo je sporan izbor Leona, koji jeste jedan od najboljih odbojkaša svijeta, ali je u Evropi tek od 2019. godine.

S druge strane, zaobiđeni su Francuz Ngapet, Rus Tetjuhin ili Srbin Uroš Kovačević.

U ženskoj konkurenciji Hrvatica je izabrana sjajnim igrama u klupskoj odbojci, tri Srpkinje su takođe sjajne i trofejne, ali sporni su izbori ženskog primača. Turkinja Kirdar je pobijedila u konkurenciji Ruskinje Tatjane Košeljeve, dvostruke najbolje igračice Evrope, a ni Pićinini nije bila najbolji izbor.

Ona je dominirala u prvoj dekadi ovog milenijuma, ali ne i u drugoj za koju je birana.

Bonus video: