Ogromni gubici zbog odlaganja Igara: 800 miliona dolara minusa

"Predviđamo da ćemo morati da snošimo troškove do 800 miliona dolara zbog svog dijela i odgovornosti u organizaciji odloženih Igara Tokio 2020.", rekao je Bah na sastanku IO MOK-a
618 pregleda 0 komentar(a)
Bah, Foto: Rick Rycroft
Bah, Foto: Rick Rycroft

Međunarodni olimpijski komitet očekuje troškove od 800 miliona dolara zbog odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, izjavio je u četvrtak predsjednik MOK-a Tomas Bah.

U martu su Međunarodni olimpijski komitet i japanska Vlada odlučili da odlože OI na godinu zbog pandemije koronavirusa.

"Predviđamo da ćemo morati da snošimo troškove do 800 miliona dolara zbog svog dijela i odgovornosti u organizaciji odloženih Igara Tokio 2020.", rekao je Bah na sastanku IO MOK-a.

Kazao je kako će oko 650 mliona dolara ići za organizaciju Igara sljedeće godine, a 150 miliona u podršku međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima.

Brojka koju je objavio Bah ne uključuje i troškove koje će imati organizatori i japanska vlada zbog 12-mjesečnog odlaganja najvećeg svjetskog multi-sportskog događaja.

Predsjednik MOK-a je odbio da nagađa o mogućem novom odlaganju OI ako koronavirus i dalje bude glavna briga sljedeće godine.

"Sada radimo s punim angažmanom na uspjehu OI. Još smo godinu i dva mjeseca od otvaranja ovih odloženih Olimpijskih igara. Ne bi trebali da nagađamo o budućem razvoju," naglasio je.

Bonus video: