Simonović: Nadam se da sportisti nisu izgubili motiv, COK će uz pomoć države biti njihov vjetar u leđa

"Očekujem, a naši dosadašnji nastupi su to i pokazali, da imamo brojniju delegaciju nego na prethodnim igrama. Smatram da je ovo, ipak, dodatna šansa da spremniji i odlučniji dočekamo svi nove termine kvalifikacija, a nakon toga i nastup na OI, gdje će, u to iskreno vjerujem i nadam se, naši predstavnici ostvariti značajne rezultate"
903 pregleda 0 komentar(a)
Duško Simonović, Foto: Savo Prelević
Duško Simonović, Foto: Savo Prelević

Manje države poput Crne Gore i njenih sportskih saveza teže osjećaju i saniraju posljedice neigranja zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović kazao je da je pripremljena određene strategije za povratak u normalu i da su se u toj instituciji trudili da naprave uštede gdje je to bilo moguće.

On je u izjavi za portal reprezentacija.me kazao i da očekuje da će Crnu Goru u Japanu predstavljati najveći broj sportista do sada, a takođe vjeruje da će država učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne oporavak sporta u cjelini.

"Pandemija je izazvala nesigurnost u svim sferama društva, širom svijeta. Ne bore se sa njom ništa bolje velike zemlje, kao što smo, nažalost, imali prilike da vidimo. Naša država je uradila sjajan posao u smislu zaštite svojih građana, što je najvažniji i prvi zadatak. Međutim, posljedice u ekonomskom smislu ćemo osjećati još dugo vremena. Ekonomski su pogođene sve privredne grane, a među njima i sport, jer kao što sam naglašavao sport nije samo aktivnost po sebi ili razonoda, već je ozbiljan sistem koji generiše velike prihode, a zapošljava i veliki broj ljudi", reka je Simonović.

COK je, kako je dodao u stalnom kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, Evropskim olimpijskim komitetom i nacionalnim olimpijskim komitetima, pogotovo iz regiona, kao i sa nacionalnim savezima.

"Tu smo, u raznim diskusijama, pokušali da nađemo način za ublažavanje posljedica krize, naročito u finansijskom smislu. S tim u vezi, napravili smo i prijedlog mjera za ublažavanje negativnih efekata koje je koronavirus imao na sport u Crnoj Gori. Taj prijedlog je proslijeđen i Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu sporta i mladih, kao i nacionalnim sportskim savezima i nadamo se da će biti dobar osnov za pravljenje plana oporavka za sport, sportiste i sportske radnike u našoj zemlji. Takođe, Crnogorski olimpijski komitet je već, u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, usvojio određene strategije i planove”, kazao je Simonović dodajući da su kao neposredne mjere već odobrena bespovratna sredstva za naše sportiste, kroz olimpijske stipendije i grantove.

Najavio je da crnogorski sportisti mogu računati na razne vrste pomoći sa najvećih međunarodnih sportskih adresa.

"Što se naše olimpijske porodice tiče, već sam rekao da su odobrena bespovratna sredstva za naše sportiste, kroz stipendije i grantove. Vjerujem da će i država učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti sportiste i sportske radnike i pomogne oporavak sporta.

Simonović je za portal reprezentacija.me rekao i da su sve grane sporta u Crnoj Gori direktno pogođene krizom – od saveza, klubova, sportskih udruženja, preko sportista, trenera, instruktora, fizioterapeuta, pa sve do službenog, administrativnog i tehničkog osoblja.

"Obustava sportskih aktivnosti dovela je do gubitka prihoda, kako kod profesionalnog sporta tako i kod amaterskog, s tim što je kod amaterskog sporta ovaj efekat imao i imaće mnogo veće i dalekosežnije posljedice. Većina saveza, sportskih organizacija i mikro i malih preduzeća koja se bave sportskom djelatnošću ima problema i sa finansiranjem fiksnih troškova, jer se isti moraju plaćati bez obzira na pad prihoda, a mnogi od njih rade u teškim uslovima i nemaju nikakvih novčanih rezervi”, ističe prvi čovjek COK-a.

Na pitanje jesu li preduzeti konkretni koraci povodom nedavno najavljene inicijative za osnivanje privatno-javnog fonda za finansiranje sporta, kao i da li su pronašli zainteresovane sponzore, Simonović je rekao:

"To je inicijativa koja je naišla na odobravanje i usmeni pristanak gotovo svih zainteresovanih strana, a dio je prijedloga mjera za ublažavanje negativnih efekata COVID-a 19 na sport. Nadamo se da ćemo uskoro imati i neke konkretne i formalne rezultate te inicijative".

U COK-u se nadaju da neće biti pomjeranja Olimpijskih igara u Tokiju i da će se održati naredne godine.

"Očekujem, a naši dosadašnji nastupi su to i pokazali, da imamo brojniju delegaciju nego na prethodnim igrama. Smatram da je ovo, ipak, dodatna šansa da spremniji i odlučniji dočekamo svi nove termine kvalifikacija, a nakon toga i nastup na OI, gdje će, u to iskreno vjerujem i nadam se, naši predstavnici ostvariti značajne rezultate".

Simonović je rekao i da je COK uspio da sprovede određene uštede i da im je pomoglo razumijevanje iskazano od strane sponzora i partnera.

"Crnogorski olimpijski komitet je odgovorna organizacija, koja funkcioniše planski i savjesno, tako da smo se tokom ovog vremena trudili da napravimo uštede, gdje god je bilo moguće i gdje god nije ugroženo funkcionisanje rada i izmirivanje osnovnih finansijskih obaveza. Naišli smo i na razumijevanje od strane sponzora i partnera, koji su nam pomogli da funkcionišemo na najbolji mogući način, a time ne ugrozimo ni zdravlje zaposlenih, ali ni organizaciju kao cjelinu. Međutim, pred nama je najveći sportski događaj – Olimpijske igre, i stoga je važno da, u saradnji sa Vladom Crne Gore, MOK-om, sponzorima i partnerima, obezbijedimo optimalne uslove za kvalifikovanje i pripremu za Olimpijske igre, kao i za sam nastup na glavnom takmičenju u ovom olimpijskom ciklusu", rekao je Simonović.

Očekuje dobijanje pomoći od strane države, ističući ohrabrujuće znake koje su dobili od Vlade i Ministarstva sporta i mladih.

"Imali smo i nekoliko sastanaka na kojima smo razgovarali o potencijalnim načinima podrške. Znam da država ozbiljno shvata sport i njegovu vrijednost za cjelokupno društvo, tako da vjerujem da na pomoć države, kao i uvijek do sada, sportski sektor može da računa”, kazao je Simonović za portal reprezentacija.me.

Bonus video: