Bez vakcine nema Olimpijskih igara?

Abe je kazao da oporavak od pandemije korona virusa samo u Japanu ne bi bio dovoljan da se održe Igre jer ta manifestacija uključuje gledaoce i sportiste iz cijelog svijeta
1375 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: Jae C. Hong
Olimpijski krugovi u Tokiju, Foto: Jae C. Hong

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je danas da su brz razvoj vakcina i efikasni tretmani za koronavirus prioriteti za organizovanje Olimpijskih igara u Tokiju.

Abe je kazao da oporavak od pandemije koronavirusa samo u Japanu ne bi bio dovoljan da se održe Igre jer ta manifestacija uključuje gledaoce i sportiste iz cijelog svijeta.

On je naveo da se vlada Japana nada da će se Olimpijske igre održati "u potpunom obliku", sa gledaocima kao dokaz pobjede čovječanstva nad koronavirusom.

Stručnjaci su prethodno naveli da će biti teško razviti efikasnu i sigurnu vakcinu do početka Olimpijskih igara u Tokiju.

"Nije na meni da odlučujem hoće li Japan ugostiti Olimpijske igre sljedeće godine, ali smatram kako će to biti težak zadatak ako se ne pronađe efikasna vakcina", izjavio je predsjednik Japanskog udruženja medicinara (JMA) Jošitake Jokokura.

Japan i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) su zbog pandemije koronavirusa odložili Igre za jul 2021. godine.