Njemci izračunali štetu u sportu zbog koronavirusa

DOSB je to tog iznosa došao iz nedavnog istraživanja štete u svojih 100 organizacija članica

1676 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Njemačkim sportskim klubovima potrebno je oko milijardu eura pomoći kako bi preživjeli nakon pandemije koronavirusa, objavio je Njemački olimpijski komitet (DOSB).

DOSB je to tog iznosa došao iz nedavnog istraživanja štete u svojih 100 organizacija članica.

Predsjednik DOSB-a Alfons Horman je u izlaganju sportskoj komisiji njemačkog parlamenta naglasio kako je za 90.000 klubova u zemlji potrebno oko 12.000 eura kako bi preživjeli krizu uzrokovanu pandemijom. Istovremeno, krovnim sportskim savezima u zemlji potrebno je oko 235 miliona eura dodatne pomoći za pokriće deficita zbog otkazanih utakmica i događaja.

Na pomoć države računa i 255 klubova prve i druge lige u rukometu, košarci, hokeju i odbojci, komentirao je Frank Šteffel iz sportske komisije njemačkog parlamenta.

"Ako država ne podrži profesionalni sport i lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo", dodao je Štefel, naglasivši da bi mnogi klubovi mogli da propadnu ili proglase bankrot.

Od glavnih takmičenja u Njemačkoj se igra fudbalsko prvenstvo, dok je učestvovanje u većini drugih profesionalnih sportskih liga odloženo ili otkazano.

Bonus video: