Hamilton osudio ćutanje zvijezda F1 povodom situacije u SAD: Znam ko ste i vidim vas

Šestostruki svjetski prvak je istakao da podržava samo mirne proteste

1909 pregleda 0 komentar(a)
Hamilton, Foto: Beta/AP
Hamilton, Foto: Beta/AP

Svjetski prvak Luis Hamilton osudio je ćutanje najvećih zvijezda Formule 1, sporta gdje "dominiraju bijelci", nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja u Mineapolisu.

"Vidim sve vas koji ćutite, neki od vas su među najvećim zvijezdama, a ipak ostajete nijemi naspram nepravde. Ni glasa od nekog iz moje industrije koja je naravno sport gdje dominiraju bijelci. Ja sam Ja sam jedini 'obojeni' čovjek tamo, a ipak sam usamljen", naveo je Hamilton.

"Mislio sam da ćete do sada shvatiti zašto se to događa i da ćete nešto reći o tome, ali ne možete da stojite uz nas. Samo da znate da znam ko ste i da vas vidim", dodao je Hamilton.

Šestostruki svjetski prvak je istakao da podržava samo mirne proteste.

"Neće biti mira dok se naši takozvani lideri ne promjene. Nije riječ samo o SAD, već i o Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji... Mi nijesmo rođeni sa rasizmom i mržnjom u svojim srcima, to nas uče oni na koje se ugledamo", istakao je on.

Košarkaška legenda Majkl Džordan se, takođe, pridružio nizu glasova iz NBA, NFL i drugih američkih sportova koji traže promjene. Ali, ti glasovi nijesu ograničeni samo na SAD.

Francuski fudbalski reprezentativac Markus Tiram i engleski fudbaler Džejdon Sančo su juče odali poštu ubijenom Flojdu nakon pogodaka u Bundesligi. Tiram je poslije gola kleknuo na lijevo koljeno, stavio desnu ruku na desnu butinu i pognute glave tako ostao pet sekundi prije nego što je ustao, dok je Sančno podigao dres, ispod kojeg je nosio majicu sa natpisom: "Pravda za Džordža Flojda".

Takođe, fudbaler Šalkea Veston Mekini je tokom subotnje utakmice nosio traku oko ruke na kojoj je pisalo: "Pravda za Džordža".

Džordž Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, poslije intervencije belog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svijest.

Protesti širom SAD zbog policijske brutalnosti i ekstremnog ophođenja prema crncima poslije smrti Flojda u mnogim mjestima prerasli su u velike nerede, pljačke, paljenja policijskih vozila i zgrada i okršaja sa policijom.

Bonus video: