JEDINSTVENI U POMOĆI

Flojd za Flojda: Mejveder plaća troškove sahrane i komemoracije

Flojd je umro prošle sedmice nakon policijske brutalnosti. Njegova smrt izazvala je žestoke proteste u Sjedinjenim Američkim Državama protiv policijskog nasilja i rasizma

3215 pregleda 0 komentar(a)
Mejveder, Foto: AP
Mejveder, Foto: AP

Bivši američki bokser Flojd Mejveder objavio je da će preuzeti troškove sahrane Džordža Flojda, 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt izazvala talas protesta u SAD, javlja njemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na američke medije.

Sada 43-godišnji Mejveder ponudio je Flojdovoj porodici da snosi troškove sahrane koja će se održati 9. juna u Hjustonu te druge troškove, a porodica je već prihvatila ponudu. Prema izvorima bliskim Mejvederu, on će platiti i troškove komemoracija u Minesoti i Sjevernoj Karolini.

Flojd je umro prošle sedmice nakon policijske brutalnosti. Njegova smrt izazvala je žestoke proteste u Sjedinjenim Američkim Državama protiv policijskog nasilja i rasizma. Protestima su se pridružili i brojni poznati sportisti.

Mejveder, koji se povukao nakon što je bio neporažen u 50 borbi i koji je osvojio pet naslova svjetskog prvaka, već je ranije platio troškove sahrane za jednog od svojih suparnika.

Svoj prvi naslov svjetskog prvaka osvojo je 1998. kada je pobijedio Henara Ernandesa u borbi za WBC pojas.

Ernandes je preminuo 13 godina kasnije od karcinoma, a Mejveder je pokrio troškove sahrane.