BUNT SE ŠIRI

I Đoković reagovao na ubistvo Džordža Flojda; FIFA "promijenila" pravila zbog rasizma

Prvi teniser svijeta je na svojim društvenim mrežama objavio crnu sliku, kao podršku tamnoputim ljudima

10106 pregleda 0 komentar(a)
Đoković, Foto: BETAPHOTO
Đoković, Foto: BETAPHOTO

U akciju podrške pravdi i promjenama, te borbi protiv rasizma, uključio se i Novak Đoković.

Prvi teniser svijeta je na svojim društvenim mrežama objavio crnu sliku, kao podršku tamnoputim ljudima, nakon što je smrt Džordža Flojda potresla Ameriku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black Lives Matter. #BlackoutTuesday

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

"Crni život je važan", napisao je Đoković u objavi, što je trend koji se masovno širi na društvenim mrežama.

Iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) pozvali su organizatore takmičenja u svojim zemljama članicama na korištenje "zdravog razuma" kada su u pitanju igrači koji porukama iskazuju podršku protestima u SAD koji su izbili zbog smrti nenaoružanog tamnoputog Flojda.

Ovakva poruka FIFA u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili ličnih stavova na opremi koja je od 2014. godine proširena i na odjeću koju sportisti nose ispod dresova.

"FIFA u potpunosti razumije dubinu osjećaja i zabrinutosti koju izražavaju mnogi fudbaleri nakon tragične smrti Džordža Flojda. FIFA je više puta iskazala svoju odlučnost u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije", stoji u saopštenju FIFA.

"Da bismo izbjegli svaku sumnju, protesti igrača Bundeslige su za aplauz, a ne za kaznu", kazao je predsjednik FIFA Đani Infantino. 

U nedjelju je Džejson Sančo, as Borusije Dortmund, nakon prvog od svoja tri pogotka koje je postigao u 6:1 pobjedi protiv Paderborna skinuo dres kako bi pokazao majicu s natpisom "Pravda za Džordža Flojda".

Sudija mu je pokazao žuti karton, ali ne zbog poruke na majici već zbog skidanja dresa, a Njemački fudbalski savez (DFB) je objavio kako će razmotriti taj incident.

Istog dana napadač Borusije iz Menhengladbaha Markus Tiram je svoja dva gola protiv Uniona iz Berlina proslavio klečanjem na koljenu, pozi koju je prije nekoliko godina promovisao igrač američkog fudbala Kolin Kapernik koji je takođe protestovao protiv policijske brutalnosti prema crncima.

Poruke podrške stigle su iz Liverpula, Čelsija, Rome...