Tajson Fjuri: I ja sam žrtva rasizma zbog svog romskog porijekla

"Ja sam bijeli muškarac, ali i danas 2020. godine žrtva sam rasizma jer sam 'traveller' - bijeli Rom", kazao je Fury u emisiji "Dobro jutro Britanija" na televizijskoj mreži ITV

909 pregleda 0 komentar(a)
Fjuri, Foto: AP
Fjuri, Foto: AP

Svjetski prvak u teškoj kategoriji u WBC verziji Britanac Tajson Fjuri, čiji je nadimak Kralj Cigana, izjavio je da je žrtva rasizma zbog svog porijekla.

"Ja sam bijeli muškarac, ali i danas 2020. godine žrtva sam rasizma jer sam 'traveller' - bijeli Rom", kazao je Fury u emisiji "Dobro jutro Britanija" na televizijskoj mreži ITV.

Povod razgovora bili su protesti u SAD koji traju već danima nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd umro zbog policijske brutalnosti prilikom privođenja u Mineapolisu.

"I dan danas ćete na vratima pabova i restorana moći da naiđete na natpis 'nije dozvoljen ulaz travellerima'. Još je prihvatljivo biti rasista prema Romima u Velikoj Britaniji i svijetu, i nitko ništa ne preduzima u vezi toga", rekao je Fjuri i dodao.

"Nisu samo crnci žrtve rasizma. Takođe, svako može da bude rasista, bez obzira na boju kože ili porijeklo".

Otkrio je kako njemu i njegovoj ženi Paris 2016. godine nije dozvoljen ulazak u jedan restoran u Velikoj Britaniji, i to nakon što je postao svjetski prvak u teškoj kategoriji svladavši Vladimira Klička:

"Kazao sam joj kako sam ja svjetski prvak u teškoj kategoriji koji predstavlja ovu zemlju, a ne samo neki Rom. Ona mi je odgovorila da to nema veze jer sam 'traveller', a njima nije dozvoljen ulazak u restoran".

Bonus video: