Kraljica sportova bez straha od korone

Atletska sezona počinje 13. juna u Baru, gdje će “Trofej Crne Gore” braniti Irena Bošković i Ivan Kukuličić

467 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Foto: AK Tara
Foto: AK Tara

Atletska takmičenja beskontaktna su i nakon završetka epidemije novim koronavirusom u Crnoj Gori - na atletskim stazama i borilištima vraća se “kraljica sportova”. Ili, tačnije, počinje sezonu na otvorenom, pošto će Trofej Crne Gore u Baru biti prvo atletsko takmičenje ove sezone.

U Baru će 13. juna, “Trofej Crne Gore” braniti skakačica uvis iz mojkovačke Tare, Irena Bošković i bacač diska iz AK Zeta, Ivan Kukuličić.

Iako je Trofej Crne Gore seniorsko takmičenje, Boškovićeva ga je osvojila prošle godine, iako i ove nastupa u mlađim juniorima. Ona i Kukuličić imali su najbolji rezultat prema tablicama međunarodne atletske federacije, pa su zasluženo slavili u multidisciplinarnom takmičenju.

- Očekujem od Irene da i ove sezone bude u konkurenciji za Trofej, pošto ima norme i za balkanska prvenstva u svojoj, ali i generacijama starijih juniorki. Kukuličiću će biti neuporedivo teže, jer je Danijel Furtula u Crnoj Gori, pa ako nastupi u Baru biće apsolutni favorit. Iako je takmičenje seniorsko, AK Tara će nastupiti sa osam atletičara, od kojih je najstarija starija juniorka Ana Bošković. Od nje očekujem pobjedu u bacanju koplja i odličan rezultat u bacanju diska. Iako preostalih šest takmičara našeg kluba ima do 12 do 15 godina, riječ je o izuzetno talentovanoj djeci i očekujem da u doglednoj budućnosti ispunjavaju i svjetske norme - kazao je Marko Ristić, trener AK Tara.

Popularni “profesor” osvrnuo se i na period pauze uslovljen epidemijom Covid-19.

- Prijatno sam iznenađen kondicijom takmičara nakon pauze. Vrijedno su indvidualno radili i u kratkom periodu po obnovi klupskih treninga, već mogu da konstatujem da su vratili formu pred početak pandemije. Treniramo na otvorenom, osim kada zbog kiše to nismo u mogućnosti i tada koristimo prostor u Sportskom centru u Mojkovcu - ocijenio je Ristić.

Kakve je posljedice po crnogorsku atletiku ostavio prekid u takmičenju?

- Konkretno, makar kada je u pitanju Tara, samo je pomjeren kalendar. Održaće se sva takmičenja, osim svjetskih i evropskih. Nakon Trofeja Crne Gore uslijediće državna atletska takmičenja u različitim uzrastima, a imamo i tri balkanska prvenstva. Balkansko prvenstvo za mlađe juniorke je Kraljevu a Irena ima za 10 centimetara bolji rezultat od norme, ima i normu za Balkansko prvenstvo za starije juniorke, pa će u rumunskom Klužu nastupati sa sestrom Anom, koja ima čak tri norme - u koplju, disku i kladivu. U Bugarskoj je seniorsko Balkansko prvenstvo, a sva ta takmičenja su izuzetnog kvaliteta, pošto učestvuje čak 20 država - zaključio je Ristić.

Bonus video: