Mercedes strahuje od Red Bula, Hamilton od Ferstapena

Šanse Britanca Luisa Hamiltona u Mercedesu da odbrani trofej i domogne se sedmog naslova svjetskog prvaka, umanjuje sjajan rad Red Bula

1408 pregleda 0 komentar(a)
Red Bulov vozač Maks Ferstapen sprema napad na titulu, Foto: FIA
Red Bulov vozač Maks Ferstapen sprema napad na titulu, Foto: FIA

Najbrže prvenstvo sprema se za najvažniji dan u godini. Na “Red Bul ringu” 5. jula počeće prva od osam trka Formule 1 u svega dva mjeseca. Sesije u novim uslovima sa manje zaposlenih i obaveznom distancom, ali i inovacije konstruktora u dodatnom vremenu za pripremnu bolida, nagovještavaju i novi raspored snaga.

Šanse Britanca Luisa Hamiltona u Mercedesu da odbrani trofej i domogne se sedmog naslova svjetskog prvaka, umanjuje sjajan rad Red Bula. Japanski inženjeri dokazali su da su najmanje odmarali tokom pauze, pa su usavršili Hondin motor u Red Bulu i sa nekoliko inovacija. Bolid su usavršili do nivoa da su to prepoznali i bukmejkeri, pa je koeficijent na novu titulu Hamiltona drastično veći u odnosu na vrijeme nakon zimskih testova. Tada je iznosio 1,44, a sada je 1,7. Šanse da šampion pobijedi u Austriji 5. jula, sa kvotom 2,8 približno je jednaka koeficijentu tri, koji se nudi na pilota Red Bula, Holanđanina Maksa Ferstapena.

U Mercedesu takođe ne kriju da prvi put nakon nekoliko sezona ne smatraju Ferari najvećim konkurentom. Sada je pozornost “srebrnih strijela” okrenuta Red Bulu i sjajnom Holanđaninu, Ferstapenu.

- Bez ikakve sumnje, Ferstapen će nam biti impresivan protivnik ove godine. Samo možemo da zamislimo kako će biti teško na startu, jer je Maks uvijek silovit na “Red Bul ringu”. Uostalom, Red Bul je pretplaćen na sjajne rezultate na toj stazi, na kojoj su vlasnici i rekorda - rekao je tehnički direktor Mercedesa Džejms Elison.

Da je Honda uradila sjajan posao tokom dodatnog vremena za usavršavanje bolida, smatraju i u Red Bulu.

- Sada smo spremni. Neuporedivo smo bolji nego u vremenu prvobitno planiranog starta, odloženog zbog pandemije - kazao je Helmut Marko, konsultant austrijskog tima.

I on, poput tehničkog direktora Mercedesa, smatra da je njegova ekipa bolja od Ferarija.

- Mercedes i Hamilton su jasni favoriti, pa su nam zato i glavni konkurent. Očekujemo da iz Japana u Austriju stigne nekoliko verzija bolida, a inženjeri Honde ne prestaju da rade na usavršavanju motora - zaključio je Marko.

Koeficijent na titulu Ferstapena zato je pao do 4,8, a da Šarl Lekler, prvi vozač Ferarija može do naslova svjetskog prvaka kladioničarske kuće vrednuju sa kvotom devet.

Bonus video: