Najveći buntovnik američkog sporta: NFL sada poziva klubove da dovedu Kapernika

Kapernik, koji je predvodio San Francisko 49-erse do nastupa u "Super boulu" 2013. godine u kojem je izgubio od Baltimora 31-34, tokom pripremnih utakmica u ljeto 2017. počeo je svoj protest protiv policijske brutalnosti klečanjem tokom intoniranja himne

3374 pregleda 4 komentar(a)
Kapernik, Foto: AP
Kapernik, Foto: AP

Komesar lige u američkom fudbalu NFL izjavio je kako bi želio da vidi Kolina Kapernika (32), koji je već četiri godine izvan lige jer je javnoo iskazivao bunt zbog pretjerane upotrebe sile od strane policije prema tamnoputom stanovništvu, ponovo u ligi i ohrabruje klubove da ga angažuju.

"Ako on želi da nastavi karijeru u NFL-u, tada očito mora da nađe klub koji ga želi. Ja podržavam i ohrabrujem svaki klub u donošenju takve odluke. Ako on više neće da igra, pozivam ga da sjedne s nama za sto i pomogne nam, vodi nas kako bismo donijeli bolje odluke vezane za stvari koje se moraju učiniti u našim zajednicama. Već smo ga i ranije pozivali, a želimo da se svi osjećaju dobrodošli na takvim sastancima na kojima bi trebalo da se pozabavimo kompleksnim i teškim problemima koji su prisutni već dugo vrijeme", kazao je Rodžer Gudel za ESPN.

Kapernik, koji je predvodio San Francisko 49-erse do nastupa u "Super boulu" 2013. godine u kojem je izgubio od Baltimora 31-34, tokom pripremnih utakmica u ljeto 2017. počeo je svoj protest protiv policijske brutalnosti klečanjem tokom intoniranja himne.

Zbog toga su 49-ersi raskinuli ugovor s njim, a ni jedan klub potom nije želio da ga angažuje.

Kapernick je potom tužio ligu, a prošle godine je ta tužba riješena nagodbom.

Neke bivše i sadašnje zvijezde NFL-a pozvale su ligu da se izvini Kaperniku zbog odnosa prema njemu.

Bonus video: