Doping skandal svjetskih razmjera: Suspendovan Boltov nasljednik

Američki sprinter je suspendovan jer u posljednjih 12 mjeseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom

1367 pregleda 1 komentar(a)
Kolmen, Foto: AP
Kolmen, Foto: AP

Jedinica za integritet atletike (AIU) u srijedu je privremeno suspendovala svjetskog prvaka na 100 metara, Amerikanca Kristijana Kolmena (24) zbog kršenja pravila u borbi protiv dopinga zbog čega bi mogao da propustiti Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine.

Američki sprinter je suspendovan jer u posljednjih 12 mjeseci propustio tri testiranja na doping što po pravilniku može rezultirati jednogodišnjom ili dvogodišnjom suspenzijom.

Posljednji put Kolmen je propustio testiranje 9. decemvra prošle godine, a prije toga 16. januara 2019. i 26. aprila 2019. godine.

Samo nekoliko sati prije službene objave, Kolmen je na Twitteru otkrio kako mu prijeti suspenzija. U svom postu Amerikanac tvrdi kako je posljednji propušteni test u decembru bio namjerni pokušaj antidoping zvaničnika da pokušaju da ga uhvate.

Kolmen, koji je favorit za olimpijsko zlato u trci na 100 metara u Tokiju, najavio je da će se žaliti AIU-u, jer nema podataka o tome da je iko dolazio kod njega ili ga je nazvao. Kazao je kako je 9. decembra bio u božićnoj kupovini optužujući antidoping agente da postavljaju zamku kako bi ga uhvatili.

"Nemojte mi reći da sam propustio test ako se prikradete mojim vratima, nema nikakvog zapisa da je iko došao kod mene", rekao je Kolmen.

"Bio sam više nego spreman i na raspolaganju za testiranje, samo je trebalo da primim telefonski poziv", dodavši kako vjeruje da je ovo "pokušaj da se natjeram da propustim test."

Kolmen je pobijedio na trci na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi prošlog septembra rezultatom 9.76, a u Dohi je osvojio zlato u trci 4x100m.

Ima i srebro na 'stotki' sa SP-a u Londonu 2017.

Kolmen nije, međutim, trebalo ni da nastupi u Dohi jer je i tada iza sebe imao tri propuštena testa.

Propustio se testirati 6. juna 2018., te te dva puta u 2019. godini. Međutim, izvukao se na tehnikalije. Naime, dokazao je kako je njegov prvi propušteni slučaj bio 1. aprila, a ne 6. juna, što je značilo da tri neuspješna testiranja nisu bila unutar 12 mjeseci.

Bonus video: