Najveći svjetski on-line trening u čast Olimpijskog dana

"Proslava olimpijskog dana je drugačija nego prošlih godina, ali istovremeno to je naša poruka o snazi sporta koja budi nadu i optimizam," rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah

131 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijski krugovi, Foto: AP
Olimpijski krugovi, Foto: AP

U utorak, 23. juna u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) održaće se godišnja proslava sportskih i olimpijskih vrijednosti, Olimpijski dan 2020.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa održaće se 24-satni online trening na kojem će učestvovati brojni olimpijci, sportisti i navijači širom svijeta.

U ovom projektu učestvovaće 23 olimpijca, te brojni sportisti koji će širom raditi voditi vježbe uživo u 11 sati po lokalnom vremenu kroz 20 vremenskih zona na @olympics Instagramu uživo.

"Proslava olimpijskog dana je drugačija nego prošlih godina, ali istovremeno to je naša poruka o snazi sporta koja budi nadu i optimizam," rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

"Udružimo se zajedno kako bi iskoristili snagu sporta za pripremu odloženih Olimpijskih igara“, dodao je.

Otkako je pandemija COVID-19 prisilila MOK na odlaganje Olimpijskih igara, oko 5.000 olimpijaca okupilo je nevjerovatnih 243 miliona ljudi online u više od 50 zemalja u #StayStrong, #StayActive, #StayHealthy kampanjama dijeleći svakodnevne vježbe i savjete kako ostati zdrav u tijelu i umu.

Obilježavajući rođenje modernih olimpijskih igara 23. juna 1894, Olimpijski dan osnovan je 1948. i obilježava se radi promocije učestvovanja u sportu bez obzira na godine, pol ili atletske sposobnosti, kao i prilika za slavljenje olimpijskih vrijednosti širom svijeta.

"Sada smo svi u istoj situaciji", dodao je Bah. "S globalnom krizom koronavirusa, svi živimo s puno neizvjesnosti u budućnosti. U ovim teškim vremenima potrebne su nam vrijednosti sporta, naše zajedničke olimpijske vrijednosti izvrsnosti, prijateljstva, poštovanja i solidarnosti, više nego ikad prije," dodao je.

Bonus video: