Najveća prijetnja sportu nije doping, već namještanje utakmica

Govoreći na Simpozijumu o manipulisanju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta

370 pregleda 0 komentar(a)
Iza namještanja mečeva stoji mafija, Foto: Shutterstock
Iza namještanja mečeva stoji mafija, Foto: Shutterstock

Kanadski advokat Ričard Meklaren, poznat po tome što je napisao izvještaj o sistematskom dopingu pod pokroviteljstvom ruske države, tvrdi kako je namještanje utakmica najveća prijetnja čistom sportu.

Govoreći na Simpozijumu o manipulisanju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta.

Meklaren, osnivač "McLaren Global Sport Solutions", rekao je da su namještanje utakmica i doping dvije najveće prijetnje sportu, ali i upozorio kako je namještanje veći problem.

"Ono što sport čini drugačijim od zabave je nepredvidivost", rekao je Kanađanin.

"Namještanje uklanja najveću i najvažniju karakteristiku, nepredvidivost," dodao je.

O tom pitanju govorio je i bivši generalni direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) Dejvid Houmen.

"Učinio sam mnogo posla u području opšteg integriteta sporta i mogu vam citirati ono što mi govore ljudi koji rade u tom poslu, svi oni kažu da je najveća prijetnja integritetu sporta organizovani kriminal," kazao je Houman koji je bio generalni direktor WADA od 2003. do 2016.

"Negativci uključeni u 'guranje' droge i dopinga, su isti negativci koji su uključeni u manipulaciju utakmicama," dodao je Houmen.

Meklaren je objavio izvještaj u kojem je dokazo da su rusko ministarstvo sporta, njihova antidoping organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tokom Igara u Sočiju. I dalje je jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv dopinga, otkrivši nedavno korupciju i sve više dopinga u dizanju tegova.

Humen je bio generalni direktor WADAod 2003. do 2016. godine, a sada je predsjednik Odjeljenja integriteta u atletici, sportskog antidoping upravljačkog tijela.

Bonus video: