OPASNOST OD NASTAVKA SEZONE

Američki sport opet u haosu: Virus na sve strane

U četvrtak je vodeći američki zdravstveni zvaničnič dr. Antoni Faući doveo u Dipitanje početak NFL sezone

4924 pregleda 0 komentar(a)
Ulaz u Walt Disney World, Foto: AP
Ulaz u Walt Disney World, Foto: AP

Nadanja kako će se sportska takmičenja u SAD uskoro nastaviti, u petak su pretrpjela udarac nakon što je niz sportista bio pozitivan na koronavirus zbog čega su zatvoreni i neki sportski objekti.

U posljednja 24 sata MLS, NFL, NHL i MLB su zabilježili slučajeve koronavirusa.

Golferski PGA Tour, koji se pokrenuo prošle sedmice nakon tromjesečne pauze, takođe je potvrdio svoj prvi pozitivni test. Amerikanac Nik Vatni pozitivan je na koronavirus.

MLS i NBA posvetili su posebnu pažnju posljednjim događajima jer su se mnogi pozitivni testovi dogodili na Floridi gdje su obje lige najavile da će ponovo započeti sezonu u "Walt Disney Worldu".

Upravo je Florida jedna od nekoliko američkih država koje su nedavno zabilježile porast broja slučajeva COVID-19.

MLS bi trebalo da se vrati 8. jula na turnir u stilu Svjetskog prvenstva na kojem će učestvovati svih 26 klubova, dok bi se NBA trebala nastaviti krajem jula, a sezona bi se završila 12. oktobra, u slučaju da se u finalu igra svih sedam utakmica.

Iz MLS-a nisu otkrili hoće li skok novooboljelih na Floridi uticati na preispitivanje planova za ponovo pokretanje, tek kako je "sigurnost i zdravlje igrača i osoblja najvažniji prioritet."

U četvrtak je vodeći američki zdravstveni zvaničnič dr. Antoni Faući doveo u pitanje početak NFL sezone.

MLB klub Filadelfija zatvorio je "Clearwater centar" na Floridi nakon što je pet igrača bilo pozitivno, Torontoje zatvorio su trening centar zbog pozitivnih nalaza, dok je NHL ekipa Tampa zaključala svoju arenu nakon što su tri igrača bila pozitivna na koronavirus.

Vođstvo NHL lige je u petak objavilo kako je od 8. juna, kada je klubovima dozvoljno treniranje, više od 200 igrača prošlo višestruka testiranja, a 11 ih je bilo pozitivno.

"Svi igrači koji su bili pozitivni su u samoizolaciji," objavili su iz NHL lige.

Čak su i iz organizacije UFC, koja je još 9. maja organizovala borbe u Džeksonvilu na Floridi, poručili kako treba razmotrili obustavu takmičenja nakon skoka oboljelih.

"Rekao sam vam da se ne upuštate u to. Uvijek razmišljam o onome što slijedi", rekao je predsjednik UFC Dejna Vajt.

"Vjerujem kako će se dogoditi drugo zatvaranje," kazao je.

Preporučujemo za Vas