Karatistima problem i mjere i granice

Obećanog novca još nema, domaće turnire onemogućava maksimalnih 200 ljudi na jednom mjestu

1597 pregleda 85 reakcija 0 komentar(a)
Raković opet na vrhu izbora za pobjedu godine, Foto: WKF
Raković opet na vrhu izbora za pobjedu godine, Foto: WKF
Ažurirano: 21.06.2020. 14:27h

Četiri mjeseca od proglašenja pandemije crnogorski karatisti još čekaju na zeleno svjetlo za međunarodni i domaći kalendar. U međuvremenu, vodeći mediji koji prate taj sport osuđeni su na podsjećanja na ranija dešavanja. Tako je najtrofejnija crnogorska kartistkinja Marina Raković opet dospjela u žižu, pošto je “Karatefajter” njenu pobjedu nad svjetskom prvakinjom iz Azerbejdžana, Irinom Zaretskom proglasio za najefektivniju u prošloj godini.

Njen trener u Omladincu i selektor ženske selekcije u borbama, Žarko Raković, naglasio je da ekipe priprema kao da će takmičenja početi već od septembra.

- Zasada je izvjesno samo Balkansko prvenstvo krajem godine u Hrvatskoj. Ipak, na sajtu Svjetske federacije još stoji da će se u novembru održati najveća smotra i mi se tako i pripremamo. Doduše, u otežanom režimu, pošto ne možemo nikuda poći pa su karatistkinje prinuđene da sparinguju sa karatistima. Onda se dešavaju i povrede. Tako je naša trofejna karatistkinja Dragana Konjević zadobila povredu ruke i van stroja je, dok ostali u klubu treniraju četiri sata dnevno. Zbog problema sa pandemijom u okruženju ne možemo ni stići do bezbjednih destinacija i odgovoriti na pozive za zajedničke pripreme koji nam stižu - kazao je Raković.

Iz njegovog kluba prošle godine su za najboljeg sportistu i mladog sportistu Crne Gore proglašeni Mario Hodžić i Bojan Bošković.

- Bili smo i najbolji klub u Podgorici, priznanje za najboljeg trenera..., i neprijatno smo iznenađeni da nam je Glavni grad opredijelio 500 eura manje u odnosu na godinu ranije. Uz to, novac koji je Ministarstvo sporta obećalo preko nacionalnih saveza za podršku klubovima tokom pandemije, još nije stigao do nas. Ne znam zašto, nije pitanje za mene ali imamo i problem za takmčenja u domaćim okrvirima zbog ograničenja skupova do 200 ljudi. Zbog problema sa granmicama ne možemo na turnire u okruženju, pa ni u Bugarsku odakle imamo baš dobre ponude. Treba proći preko teritorija zemalja koje imaju problema sa pandemijom, i jedina prednost u odnosu na početak pandemije je da bar mogu da rade škole karatea - rekao je Raković

Bonus video: