Crni Mercedes za Hamiltona i Botasa

"Pokret Black Lives Matter nam je pokazao koliko treba da djelujemo i budemo aktivni u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije", navodi se u saopštenju Mercedesa

2195 pregleda 0 komentar(a)
Bolid Mercedesa, Foto: Mercedes
Bolid Mercedesa, Foto: Mercedes

Mercedes je u ponedjeljak objavio da će vozači na prvoj trci nove sezone Formule 1 u austrijskom Spilbergu voziti crne bolide u znak borbe protiv rasizma.

"Pokret Black Lives Matter nam je pokazao koliko treba da djelujemo i budemo aktivni u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije", navodi se u saopštenju Mercedesa.

Tako će Britanac Luis Hamilton i Finac Valteri Botas cijelu sezonu nositi i crnu opremu i voziti se u crnim bolidima u znak borbe protiv rasizma i diskriminacije.

Šestostruki svjetski prvak Hamilton dosta je govorio o rasizmu nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, a zbog nedavnih masovnih protesta u SAD koji su uslijedili nakon njegove smrti, Formula 1 će se ove godine održati pod sloganom #WeRaceAsOne.

"Vrlo je važno da iskoristimo ovaj trenutak, da ga iskoristimo za podučavanja svih - pojedinaca, kompanija - kako bismo napravili značajne promjene kada je u pitanju osiguravanje jednakosti i uključivanja", rekao je Hamilton.

Sezona Formule 1 počinje sljedećeg vikenda u Austriji.

Bonus video: