Nezapamćena tragedija u sportu: Izvršila samoubistvo zbog dugogodišnjeg zlostavljanja trenera

Čoi Suk-Hjon, bronzana u juniorskoj kategoriji na Azijskom prvenstvu u trijatlonu 2015, pronađena je mrtva u spavaonici svoje ekipe u Busanu, a majci je ostavila poruku u kojoj je moli da "otkrije grijehe njenih agresora"

24022 pregleda 43 reakcija 5 komentar(a)
Čoi Suk-Hjon, Foto: AS
Čoi Suk-Hjon, Foto: AS

Južnokorejska 22-godišnja trijatlonka počinila je samoubistvo nakon što je godinama bila žrtva zlostavljanja, fizičkog i verbalnog, od strane trenera i nakon što su sve njene žalbe mjerodavnim tijelima ignorisane, pišu južnokorejski mediji.

Čoi Suk-Hjon, bronzana u juniorskoj kategoriji na Azijskom prvenstvu u trijatlonu 2015, pronađena je mrtva u spavaonici svoje ekipe u Busanu, a majci je ostavila poruku u kojoj je moli da "otkrije grijehe njenih agresora".

Nakon njene smrti, mediji pišu o tome što ju je natjeralo na takav čin otkrivajući mračnu stranu sporta u Južnoj Koreji.

Tako su prenijeli i jedan zapis iz njenog dnvenika:

"Toliko su me tukli da sam plakala danima".

Prema brojnim člancima u južnokorejskim medijima, Čoi Suk-Hjon je zabilježila sva fizička zlostavljanja.

Na jednom snimku koju je objavila TV YTN, čuje se kako se njen trener iznervirao jer je dobila na težini:

"Ne smiješ jesti tri dana", naredio joj je.

A zatim je dodao: "Stisni zube", i na snimci se čuje kako ju je ošamario.

Mediji pišu da su je treneri u ekipi natjerali da pojede hljeb u vrijednosti 200.000 vona (gotovo 150 eura) želeći da je kazne, jer nije kontrolisala težinu i da su je redovno tukli.

Trijatlonka se žalila Južnokorejskom sportskom i olimpijskom komitetu (KSOC) u aprilu u nadi da će se pokrenuti istraga.

Jedna njena bliska prijateljica je za agenciju Jonhap kazala da je Čoi Suk-Hjon "tražila pomoć od brojnih institucija, ali da su je svi ignorisali".

KSOC je nakon ovog tragičnog slučaja odlučio da pokrene istragu o svemu i kazni odgovorne.

Južna Koreja je regionalna sportska sila i u tako kompetitivnom društvu pobjeda je važnija od bilo čega pa su fizička i verbalna zlostavljanja česta.

Prošle godine je Šim Suk-Hi, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u brzom klizanju, optužila svog bivšeg trenera, koji je već optužen da ju je tukao godinama, i za seksualno zlostavljanje.

Prijeti mu deset godina zatvora.

Bonus video: