Kreće Formula 1 u nepoznatom okruženju i uz mnogo neizvjesnosti

Skraćena sezona Formule 1 počeće trkama na stazi u Špilbergu, u Austriji, 5. i 12. jula umjesto u 16.000 kilometara udaljenom Melburnu

1736 pregleda 0 komentar(a)
Formula 1, Foto: AP
Formula 1, Foto: AP

Četiri mjeseca nakon što je uvodna trka otkazana u posljednjem trenutku, sezona Formule 1 napokon počinje ovog vikenda - na drugom kontinentu i u svijetu koji izgleda drugačije.

Na stazi u austrijskom Špilbergu neće biti navijača, a zbog koronavirusa i dalje je neizvjesno koliko se trka može održati i gdje.

To možda nije jedini neobičan prizor, pošto vozači razgovaraju o načinima podrške borbi protiv rasizma, među kojima i o tome da kleknu uoči prve trke u ovogodišnjem šampionatu, u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni".

Skraćena sezona Formule 1 počeće trkama na stazi u Špilbergu, u Austriji, 5. i 12. jula umjesto u 16.000 kilometara udaljenom Melburnu.

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da ta prva trka u martu, u Australiji, bude otkaza dva dana prije njenog starta. Nekoliko drugih trka, među kojima i Velika nagrada Monaka, takođe su otkazane.

"Spasilački paket" sa osam evropskih trka stisnutih u 10 nedjelja trebalo bi da se završi Velikom nagradom Italije 6. septembra.

U Formuli 1 se i dalje nadaju da će održati 15 do 18 trka od predviđene 22.

Staza u Špilbergu odsječena je od većih gradova, ali su stroge zdravstvene i bezbjednosne mere ipak uspostavljene.

Svi koji udju na stazu, uključujući i znatno smanjen broj predstavnika medija, moraju imati negativan nalaz na kovid-19.

Timovi Formule 1 neće moći da se međusobno druže, na stazi i van nje, dok će se vozači držati konferencije za novinare putem video linka i sa unaprijed poslatim pitanjima.

Bonus video: