Lekler i Ferstapen objasnili zašto nisu klečali uoči trke u Austriji

Pod pritiskom javnosti, Lekler i Ferstapen su objasnili zašto su stajali dok je 13 njihovih kolega bilo na koljenima

3464 pregleda 1 komentar(a)
Vozači Formule 1 uoči trke u Austriji, Foto: AP
Vozači Formule 1 uoči trke u Austriji, Foto: AP

Maks Ferstapen, Antonio Đovinaci, Danil Kvjat, Karlos Sains Junior, Šarl Lekler i Kimi Raikonen - to su vozači Formule 1 koji nisu kleknuli uoči početka trke za VN Austrije, tokom intoniranje austrijske himne, iako su nosili majice na kojima je bila poruka da se zaustavi rasizam.

Pod pritiskom javnosti, Lekler i Ferstapen su objasnili zašto su stajali dok je 13 njihovih kolega bilo na koljenima.

„Vjerujem da su važne činjenice i naše ponašanje u svakodnevnom životu, a ne formalni gestovi, koji se u nekim zemljama mogu smatrati kontroverznim. Neću klečati, ali to ne znači da sam manje posvećen od drugih u borbi protiv rasizma”, napisao je Lekler.

„Izuzetno sam posvećen ravnopravnosti i borbi protiv rasizma, ali isto tako vjerujem da svako ima pravo da se izrazi na način, koji mu odgovara. Neću klečati, ali poštujem i podržavam lični izbor svakog od vozača”, dodao je Ferstapen.

Luis Hamilton, šampion i jedini tamnoputi vozač u Formule 1, imao je opravdanje.

„Nikoga ne treba prisiljavati da klekne. Nisam pitao, a ni molio nikoga da to učini. Zaista sam zahvalan svima onima koji su to uradili. Mislim da je ovo u bila još jedna moćna poruka, a to da li ste kleknuli, ili ne, neće promijeniti svijet. Problem je mnogo veći”, rekao je Hamilton.

Bonus video: