Kvartararu jubilarni pol uz rekord staze u Heresu

Fabio Kvartararo na ručno rađenoj Jamahi postavio je rekord staze i zaslužio je 10. pol u Heresu

2277 pregleda 1 komentar(a)
Kvartararo je pretekaos ve u posljednjem krugu, Foto: REUTERS
Kvartararo je pretekaos ve u posljednjem krugu, Foto: REUTERS

U Heresu će sjutra od 14 sati biti održana prva od 13 trka Moto GP šampionata, a danas uzbuđenjima u kvalifikacijama u "Kraljevskoj klasi" nije bilo kraja, pa su se isplatila 242 čekanja. Pol poziciju i to sa rekordom staze zaslužio je 21-godišnji Francuz iz Petrons Jamahe, Fabio Kvartararo.

On je posjednji krug odvozio za 1:36,705 minuta, pomjerivši Španca na fabričkoj Jamahi, Maverika Vinjalesa na drugu poziciju.

Treće vrijeme u kvalifikacijama imao je aktuelni prvak na Hondi, Španac Mark Markes. Iza Markesa koji juri rekorde Valentina Rosija, jer ima šest titula prvaka u najprestižnijoj klasi, plasirao se Italijan Franćesko Banjaja na Pramak Dukatiju.

Pramak Dukatiju pripalo je i peto mjesto, koje je zaslužio Džek Miler. On je taj rezultat postigao uprkos teškom padu na rame tokom kvalifiakcija. Na istoj krivini padali su i Andrea Doviciozo sa Dukatija i Aleks Rins na Suzukiju, koji je pri padu povrijedio rame.

Doviciozo i Rins su zauzeli osmo i deveto mjesto u kvalifikacijama, a ispred su bili Kal Kračlou (LČR Honda) i Pol Espargaro (KTM), dok je prvih deset kompletirao Franko Morbideli na Petronas Jamahi. Najtrofejniji motociklista, Valentino Rosi na fabričkoj Jamahi je imao 11. vrijeme.

Bonus video: