Nema Formule 1 u žarištima virusa, Imola domaćin poslije 14 godina

S obzirom na sadašnju situaciju vezanu za širenje koronavirusa, vođstvo F1 smatra kako bi bilo neodgovorno organizovati Veliku nagradu SAD, Brazila i Meksika

3245 pregleda 0 komentar(a)
Sa trke u Mađarskoj, Foto: AP
Sa trke u Mađarskoj, Foto: AP

Čelnici Formule 1 odustali su od održavanja trka Svjetskog prvenstva ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Meksiku, državama koje su među najteže pogođenima pandemijom koju je uzrokovao koronavirus, objavio je britanski BBC.

S obzirom na sadašnju situaciju vezanu za širenje koronavirusa, vođstvo F1 smatra kako bi bilo neodgovorno organizovati Veliku nagradu SAD, Brazila i Meksika.

Umjesto njih, u planu su trke na evropskom tlu, na stazi u italijanskoj Imoli, na njemačkom Nirburgringu i na stazi Portimao u Portugalu.

U sadašnjem kalendaru ostalo je ukupno deset trka, od kojih su tri već završene.

Velika nagrada SAD u Ostinu trebalo je da održi 23. oktobra, sedan dana poslije na rasporedu je trebalo da bude Velika nagrada Meksika u Meksiko sitiju, a Velika nagrada Brazila je bila predviđena za 13. novembra.

Kako je otpala i mogućnost održavanja Velike nagrade Kanade, osim u Evropi, vozači Formule 1 bi bodove trebalo da se bore još samo na azijskom tlu.

Gotovo je izvjesno da će se završne utrke ove sezone voziti u novembru i decembru u Bahreinu i Abu Dabiju, kao i da će se ove godine voziti Velika nagrada Vijetnama ulicama Hanoja.

Postoji mogućnost povratka Formule 1 u Maleziju na stazu Sepang.

U Imoli bi Formula 1 trebalo da gostuje 1. novembra, prvi put nakon 2006. kad je održana posljednja Velika nagrada San Marina. Staza je upamžena po pogibiji Airtona Sene 1994. .

Vođstvo Formule 1 se nada da će uspjeti da održi najmanje 16 trka u ovoj sezoni koja je prema originalnom kalendaru bila rekordna sa 22 takmičenja.

Bonus video: