Ili poštujte, ili se gubite: Legenda američkog fudbala oštro kritikovala sportiste koji kleče tokom himne

"Ako ne možete poštovati ​​našu državnu himnu, gubite se iz zemlje. Tako se osjećam. Naravno, staromodan sam. Ali reći ću ono što osjećam," kazao je član Kuće slavnih NFL

7040 pregleda 3 komentar(a)
Podjele u SAD, Foto: AP
Podjele u SAD, Foto: AP

Poznati trener američkog fudbala Majk Ditka (80) koji je predvodio Čikago Berse do njihovog jedinog Super boula, izazvao je niz burnih reakcija u SAD nakon što je oštro kritikova sportiste koji kleče na američku himnu.

"Ako ne možete poštovati ​​našu državnu himnu, gubite se iz zemlje. Tako se osjećam. Naravno, staromodan sam. Ali reći ću ono što osjećam," kazao je član Kuće slavnih NFL.

"Mislim da postoji način na koji se protestuje, a postoji način da ne protestujete. Ne protestuje se protiv zastave i protiv ove zemlje koja vam je pružila priliku za život, baveći se sportom," dodao je u razgovoru za TZM Sports.

Početkom jula i igrač Nju Orleansa Dru Bris je slično kazao.

"Nikada se neću složiti s onima koji ne poštuju zastavu Sjedinjenih Američkih Država," kazao je Bris.

Njegov istup izazvao je brojne negativne komentare. Jedan od onih koji mu je odgovorio bio je slavni košarkaš Lebron Džejms.

"Ti stvarno ne razumiješ zašto je Kolin Kapernik kleknuo na koljeno? Čovječe, to nema baš nikakve veze s nepoštivanjem zastave ili američkih vojnika koji čuvaju našu zemlju," poručio je Džejms, a Bris se zatim izvinio.

Bivši igrač San Franciskoa 49ersa Kolin Kapernik prvi je put klečao tokom himne 2016. godine u znak protesta protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Zbog toga su 49-ersi raskinuli ugovor s njim, a ni jedan klub potom nije želio da ga angažuje. Kapernik je potom tužio ligu, a prošle godine je ta tužba riješena nagodbom.

Klečanje na koljenu postalo je uobičajen prizor na demonstracijama nakon smrti Afroamerikanca Džordća Flojda koji je preminuo 25. maja u Mineapolisu nakon što mu je bijeli policajac Derek Šovan koljenom gnječio vrat više od osam minuta.

Bonus video: