Pobjegli zbog korone ili od obaveze bokserima?

BSCG nezakonito prekrajao spisak za stipendije, a onda pobjegao od potpisivanja ugovora

8219 pregleda 147 reakcija 12 komentar(a)
Devet stipendista u prostorijama BSCG, Foto: Privatna arhiva
Devet stipendista u prostorijama BSCG, Foto: Privatna arhiva

„Kad ja tamo, a ono, međutim”.

Kultni podgorički grafit od prije par decenija aktuelan je i sada. Bolno za boksere, kao vjerovatno i za autora nekada, članove reprezentacije koja u svom posjedu ima četiri evropske medalje.

Na poziv da danas u 11 sati u prostorijama Bokserskog saveza Crne Gore u Podgorici potpišu ugovore o stipendiranju, devet članova selekcije nije dočekao niko od rukovodilaca. Iako im je poziv uputio direktor BSCG Zdravko Matović.

U Bokserskom klubu Budva, čijih je pet boksera bilo na spisku za stipendije, bili su razočarani novim propustom rukovodstva BSCG.

„Rukovodstvo BSCG potvrdilo je da nije stručno, sposobno i dostojno da predvodi zlatnu generaciju crnogorskog boksa. Poslije dugog perioda nezadovoljstva reprezentacije i najboljih klubova radom rukovodstva BSCG i brojnih skandala, nepojavljivanje na dogovoreno potpisivanje stpendija je "kap koja je prelila čašu".

Reprezentativci Tamara Radunović, Bojana Gojković, Milovan Sekulović, Petar Marčić, Stefan Savković, Petar Liješević, Nenad Marković, Edin Alković i Miloš Krasnići bili su na poziv BSCG u službene prostorije radi potpisivanja stipendija za 2020. godinu i doživjeli šok. Umjesto dugo očekivanih stipendija zatekli su prazne kancelarije”, piše u saopštenju BK Budva.

Radunović i Savković su zbog prethodnog propusta rukovodstva BSCG ostali bez učešča na kvalifikacionom olimpijskom turniru u Londonu, pošto se ispostavilo da u AIBA nije stigla validna dokumentacija.

Po povratku su morali u kućni karantin, tokom kojeg im se niko od nadležnih državsnih sportskih organa nije ponudio za bilo kakvu pomoć. Najmanje BSCG.

„Važno je i napomenuti da je, kada je BSCG obavijestio klubove o potpisivanju stipendija, službeno putem mejla, na spisku osim deset takmičara koji su navedeni gore punim imenom i prezimenom, bilo još pet osoba od kojih se neki i ne bave boksom, a ne da pričamo o njihovim reprezentativnim nastupima”.

Osim devet boksera koje je danas dočekala prazna kancelarija, na spisku je na osnovu analize stručne komisije bio još samo Kenan Husović opravdano odsutan zbog nemogućnosti dolaska iz Njemačke.

„Tražimo od svih nadležnih institucija za sport u Crnoj Gori da hitno reaguju i odgovore zašto se toleriše loš rad BSCG u dugom vremenskom periodu. Zašto su i pored poziva naši bokseri došli u prazne prostorije BSCG i rizikovali svoje zdravlje zbog pandemije? Kada će naši bokseri primiti stipendije za koje je novac obezbijedilo Ministarstvo sporta, te ko je i na koji način protivzakonito i nemoralno ubacio pet dodatnih imena na spisak stipendista van odluke stručne komisije?

Na žalost i pored velikog broja bezuspješnih pokušaja razgovora u cilju prevazilaženja krize i poboljšanja rada u Savezu došli smo do momenta kada za sve ostale ostale probleme moramo potražiti pomoć sudova i ostalih nadležnih institucija”, zaključuje se u saopštenju BK Budva.

Trofejni stručnjak tog kluba, Nikola Ružić,naglasio je da ne razumije osptrukcije, pogotovo što stručna komisija sve radi kako bi zlatna generacija crnogorskog boksa iskazala puni potencijal.

- I eto, jedino tim takmičarima koji nesumjivo zaslužuju stipendije nije javljeno za odlaganje. To su opet neke igre i baš su sada našli da postave obavještenje na sajtu, na kojem nema ni da je Gojković bila zlatna na EP u Rumuniji. Uostalom, nismo ni dobili ugovore na adresu kluba prilikom martovske objave na sajtu. Sada smo dobili mejl sa obavještenjem za današnji datum, spisak boksera i kopije ugovora kako bi znali stipendisti šta potpisuju. Od BSCG nismo čak dobili ni pomoć tokom prvog talasa korona krize koju je najavio ministar sporta Nikola Janović. Mom klubu čak BSCG duguje novac”, objasnio je Ružić.

Inspektori sporta ukazuju na nezakonitosti, ministar Janović ne reaguje

Da je mimo odluka stručne komisije na spisku za stipendirane bilo još pet imena potvrdio je i selektor Boško Drašković.

"I da smo dostavili širi spisak na njemu se sigurno ne bi našlo tih pet. Neki uopšte nisu imali meč. Ali, ništa nas ne iznenađuje više, osim nespremnosti državnih organa da napokon riješe problem nezainteresovanog, nestručnog i rukovodstva koje ne zna svoj posao, ali zna da radi nezakonito.

Utvrdio je to prošle godine Inspektor za sport, ali odluke tog organa su ignorisane. Da bi imalo opravdanje za ovako ružan postupak, rukovodstvo je objavilo na sajtu da odlaže potpisivanje stipendija.

Trebalo je, međutim, da im pošalje cirkularni mejl, pošto se taj sajt ne ažurira - objasnio je Drašković, uz napomenu da je pred Inspektorom za sport u toku novi postupak protiv nezakonitog rada rukovodstva BSCG i protivzakonite funkcije u dvije sportske organizacije kojima rukovodi Blažo Šaranović.

I zaista, na sajtu BSCG objavljeno je 27. jula da se zbog pandemije odlaže potpisivanje ugovora, a da će formulare stipendisti dobiti na mejlovima svojih klubova.

Prethodna objava, slične sadržine na tom sajtu bila je do 16. marta, kao obavijest stupendistima da će ugovore za potpisivanje dobiti na adresi klubova.

"Ne razumijemo zašto Ministarstvo sporta ignoriše nezakonit rad Šaranovića i Matovića. Ne znam kome je u interesu da uništi sjajnu generaciju. Koliko mi je poznato mjere NKT ne krše se prilikom pojedinačnog potpisivanja ugovora", zapitao se Drašković.

Bonus video: