težak pad

Biciklizam: Borba za život nakon horor-scene u završnici trke

"Istina je, njegov je život ugorožen. Izgubio je jako mnogo krvi i zadobio brojne ozljede glave. Oslobodili smo mu sve disajne putove, dali kiseonik i sve potrebne lijekove. Srce radi normalno", kazala je ona

3381 pregleda 0 komentar(a)
Koban pad u finišu, Foto: AP
Koban pad u finišu, Foto: AP

Holandski biciklista Fabio Jakobsen, koji je teško pao u završnici prve etape trke Kroz Poljsku nalazi se u životnoj opasnosti, izjavila je glavna ljekarka trke Barbara Jeršina.

"Istina je, njegov je život ugorožen. Izgubio je jako mnogo krvi i zadobio brojne ozljede glave. Oslobodili smo mu sve disajne putove, dali kiseonik i sve potrebne lijekove. Srce radi normalno", kazala je ona.

Jakobsen je u posljednjim metrima etape pokušao da pretekne zemljaka Dilana Grenevegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali Grenevegen pri brzini od 80 kilometara na sat skrenuo udesno s isturenim laktom u namjeri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posljedice.

Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u vazduhu i udario u sudiju zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde.

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska ciljem palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici.

Zbog svog postupka Grenevegen je diskvalifikovan i oduzeta mu je etapna pobjeda koja je dodijeljena Jakobsenu.

To je slaba utjeha jer je završio na intenzivnoj njezi u vještačkoj komi u bolnici u Katovicama.

Iskusni sportski direktor Jakobsenove ekipe Desenink-Kvik Step Patrik Lefevr nazvao je Grenevegenov potez proglasio kriminalnim činom, a sankcije je najavio i Međunarodni biciklistički savez (UCI).

"Snažno osuđujemo opasno ponašanje Dilana Grenevegena koji je gurnuo Fabija Jakobsena u zaštitnu ogradu te izazvao masovni pad. Takvi ispadi su neprihvatljivi i tražićemo od Disciplinske komisije da ga kazni u skladu s ozbiljnošću prekršaja", objavio je UCI.

Prema prvim informacijama, povrede opasne po život zadobio je i sudija na kojega je Jakobsen naletio, ali izgleda kako njegovo stanje ipak nije tolio ozbiljno.