Holanđanin sijao strah na Silverstonu na proslavi rođendana Formule 1

Ferstapen je bravuroznom vožnjom pobijedio u jubilarnoj trci Formule 1 i donio Red Bulu prvi trijumf na Silversrtonu još od 2012.

5502 pregleda 34 reakcija 2 komentar(a)
Ferstapen je majstorski obilazio i Mercedese, Foto: REUTERS
Ferstapen je majstorski obilazio i Mercedese, Foto: REUTERS

Holanđanin Maks Fertapen pokazao je da Mercedes nije nedodirljiv. Vozač Red Bula slavio je ispred aktuelnog prvaka u Mercedesu i domaćeg vozača u Silverstonu, Britanca Luisa Hamiltona, koji je ove sezone već slavio na Silverstonu za Veliku nagradu Britanije.

U trci za Veliki jubilej, 70 godina Formule 1, Ferstapen je beskompromisno napadao oba vozača Mercedesa, koji su se morali zadovoljiti sa nižim stepenicima na postolju - Valteri Botas koji je krenuo sa pol pozicije je bio treći.

Iako superiorni, bolidi Mercedesa su u prethpodnoj trci pokazali ranjivost zbog stradanja pneumatika na visokim temperaturama, a Ferstapen je iskoristio strah vozača najvećih rivala.

U prethdonoj trci baš je Ferstapena koštala pobjede odlazak u boks zbog želje da najbržim krugom dobije dodatni poen, ali ovoga puta je strategija Red Bula i mladog vozača bila perfektna.

Moć Mercedesa bila je vidna u 45. krugu kada je Hamilton sa lakoćom pretekao Šarla Leklera u Ferariju, vozeći 340 kilometara na sat.

Lekler je iz Ferarija uspio da izvuče maksimum i završi na četvrtom mjestu, dok se Sebastijan Fetel nakon okretanja na startu, uspio probiti tek do 12. pozicije.

Bonus video: