uplatili novac

Rusi izbjegli totalni krah atletike: Platili 6,3 miliona dolara kazne

Potencijalno isključenje Ruskog atletskog saveza onemogućilo bi nastup ruskim atletičarima i atletičarkama na međunarodnim takmičenjima, čak i onima kojima je bio dopušten nastup kao neutralnim sportistima

5551 pregleda 0 komentar(a)
Rusija prihvatila nova antidoping pravila, Foto: REUTERS
Rusija prihvatila nova antidoping pravila, Foto: REUTERS

Ruski atletski savez platio je kaznu od 6,31 milion dolara Svjetskoj atletici (WA), zbog kršenja anti-doping pravila, objavili su u srijedu državni ruski mediji.

Svjetska atletika je zaprijetila Ruskom atletskom savezu izbacivanjem iz organizacije, ako do 15. avgusta ne uplati pet miliona dolara kazne za kršenje pravila anti-dopinga, te dodatnih 1,31 milion, zbog toga što do 1. jula nije platila originalnu kaznu.

Ruski atletski čelnici su prije nešto više od mjesec tvrdili da nisu uspjeli da sakupe novac za plaćanje kazne.

Potencijalno isključenje Ruskog atletskog saveza onemogućilo bi nastup ruskim atletičarima i atletičarkama na međunarodnim takmičenjima, čak i onima kojima je bio dopušten nastup kao neutralnim sportistima.

Ruski atletski savez je u objavio da je sredstva za plaćanje kazne dobio od ruskog Ministarstva sporta.

Kako bi izbjegao suspenziju Ruski atletski savez još mora do kraja avgusta podnijeti plan za reformu anti-doping sistema te pokazati napredak u ostvarenju postavljenjih ciljeva za poboljšanja u borbi protiv dopinga.

Ruski sportisti su s atletskih takmičenja isključeni već pet godina kao reprezentacija, a pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obilježja.

Plaćanjem kazne i prihvaćanjem politike "nulte tolerancije na doping", Ruski atletski savez traži priliku za "početak procesa ponovnog aktiviranja članstva u Svjetskoj atletici", navedeno je u saopštenju.