Olimpijska legenda pomaže elitnim maratoncima u Londonu

Na Londonskom maratonu nastupiće i prošlogodišnji pobjednik ove trke te svjetski rekorder Kenijac Eliud Kipčoge, kao i svjetski rekorder na 10.000 metara Etiopljanin Kenenisa Bekele

2053 pregleda 0 komentar(a)
Mo Farah, Foto: AP
Mo Farah, Foto: AP

Proslavljeni britanski dugoprugaš, 37-godišnji Mo Farah imaće ulogu "zeca" na ovogodišnjem Londonskom maratonu koji bi trebalo da se održi 4. oktobra, a na kome će nastupati samo elitni trkači.

"Londonski maraton je za mene izuzetno važan još od školskih dana i kada su me organizatori zamolili da budem 'zec' odmah sam pristao. U dobroj sam formi, te sedmice sam planirao da budem u Londonu, a i uklapa mi se u program treninga. Nadam se da ću pomoći mnogim atletičarima u nastojanju da ispune olimpijsku normu", objavio je Farah.

Farah, koji je na posljednjim olimpijskim igrama, u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, osvajao zlata na 5.000 i 10.000 metara, posljednjih godina se prebacio na maratonske trke, ali je nedavno ipak odlučio kako će u Tokiju sljedeće godine umjesto u maratonu nastupiti na trci na deset kilometara.

Na Londonskom maratonu nastupiće i prošlogodišnji pobjednik ove trke i svjetski rekorder Kenijac Eliud Kipčoge, kao i svjetski rekorder na 10.000 metara Etiopljanin Kenenisa Bekele.

U ženskoj konkurenciji startnu listu predvode prošloglogodišnja pobjednica i svjetska rekorderka Brigid Kosgei, te svjetska prvakinja Rut Čepngetič.

Bonus video: