Kolumbijac i Slovenac u potjeri za svetim gralom

Najprestižnija biciklistička trka „Tur d’Frans” počinje danas, najveći favoriti po bukmejkerima branilac titule Egan Bernal i aktuelnu šampion „Vuelta a Espanje”, Primož Roglič

1872 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Izlišno je više i govoriti o tome koliko je koronavirus poremetio kalendare u svim sportovima. Ni biciklizam nije mogao bez problema, pa su sva tri gran tura pomjerena.

Ali, zna se koji je najveći. Dok se „Điro d’Italiji” i „Vuelta a Espanji” datumi preklapaju (na Apeninima se vozi od 3. do 25. oktobra, na Pirinejima od 20. oktobra do 8. novembra), svi najbolji biciklisti svijeta mogu da se pojave na kultnom „Tur d’Fransu”.

Najprestižnija svjetska trka počinje danas u Nici, 158 kilometara dugom ravničarskom etapom. Kraj je, kao i uvijek, na Jelisejskim poljima u Parizu, gdje će pobjednik otvoriti šampanjac 20. septembra.

Ali, do tog „prskanja” na Šanzelizeu šampiona će čekati pakao. Ima osam brdskih etapa, a pet od završnih sedam biće izuzetno teške. Čak četiri su brdske, sa četiri vankategorisana i pet uspona prve kategorije. Odluka će vjerovatno pasti pretposljednjeg dana na 36,2 kilometra dugom hronometru, koji se završava usponom prve kategorije na Planš de Bej Fij.

foto: Graphic News

Titulu brani Egan Bernal, prvi Južnoamerikanac koji je osvojio „Tur”. Kolumbijac iz Ineosa je imao problema sa povredama, ali se oporavio i kvota svjetskih bukmejkera da će opet biti šampion je oko tri. Tik iza njega je lider Džambo-Visme i aktuelni šampion „Vuelte”, Slovenac Primož Roglič. Kvota na titulu nekadašnjeg skijaškog skakača, koji je imao težak pad na nedavnom „Kriterijum di Dofanu”, iznosi 3,50, a potom slijede domaća nada Tibo Pino i Holanđanin Tom Dumulan (7,00), još jedan Slovenac Tadej Pogačar (13,00)...

- Osjećam se dobro. Spreman sam za start „Tura”. Pad mi je poremetio pripreme, ali mi se čini da sam uspio da uradim sve što sam planirao - rekao je Roglič.

Svi vozači su negativni na koronavirus, ali je Svjetska biciklistička unija (UCI) upozorila da će timovi biti isključeni sa „Tura” ako im dvojica vozača budu pozitivna u vremenskom roku od sedam dana.

Bonus video: