Američkim sportistima mogao bi da bude zabranjen nastup na Olimpijskim igrama!

U junu je Odsjek za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP) bio vrlo kritičan prema WADA preporučivši da se američkim zakonodavcima da ovlaštenje da mogu da obustave finansiranje WADA. Pritom je optužio svjetsku agenciju da nije provela dogovorene reforme

3728 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vrhunskim američkim sportistima mogao bi da bude zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim sportskim takmičenjima ako SAD prestanu da plaćaju članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga (WADA), rekli su čelnici agencije za Rojters.

Međunarodna antidoping agencija (WADA) razmatra mogućnost promjene pravila, što bi moglo da ugrozi učešće američkih sportsia na Olimpijskim igrama.

Razlog promjene je namjera Amerikanaca da prestanu da plaćaju članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga.

"Posljedice povlačenja finansiranja WADA od strane SAD mogle bi biti teže i dalekosežnije za američke sportista", rekao je predsjednik WADA Vitold Banka za Rojters.

"Brojne vlade svijeta bile su šokirane prijetnjama američke vlade koje je podržala i Američka antidoping agencija (USADA)," dodao je Banka kazavši da i drugi svjetski sportski zvaničnici vrše pritisak na agenciju da strogo kazne SAD ako povuku finansiranje.

U junu je Odsjek za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP) bio vrlo kritičan prema WADA preporučivši da se američkim zakonodavcima da ovlaštenje da mogu da obustave finansiranje WADA. Pritom je optužio svjetsku agenciju da nije provela dogovorene reforme.

WADA je odgovorila na navode, napisavši da je američka studija "prožeta brojnim netočnostima, zabludama i lažima".

SAD uplaćuje najviše sredstava za WADA. Za 2020. Amerikanci su uplatili 2.7 miliona dolara, od 37.4 miliona pri čemu polovina dolazi iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Iako se čini malo vjerovatnim da bi američkim sportistima moglo da bude zabranjeno učestvovanje na Igrama, portparolom WADA je za AFP potvrdio da je američka prijetnja nefinansiranjem izazvala snažan odgovor u svijetu.

"Mnoge vlade i drugi učesnici šokirani su time što pojedinačna zemlja može jednostrano odlučiti zaustaviti finansiranje WADA bez ikakvih posljedica", rekao je Džejms Ficdžerald za AFP.

"Strahuju da bi ono što se događa sa SAD moglo postati razorni presedan međunarodnih razmjera koji bi mogao da ugrozi globalni antidoping sistem. Stoga smo zamoljeni da ispitamo mogućnost promjene pravila tako da svako ko radi protiv Konvencije UNESCO-a može da bude i kažnjen", dodao je Ficdžerald.

Očekuje se da će Izvršni odbor WADA raspraviti o izmjeni pravila kasnije ovog mjeseca 14. i 15. septembra, iako to nije na dnevnom redu sastanka.

Predsjednik USADA-e Trevis Tajgart uzvratio je udarom označivši prijetnju WADA praznom i ilegalnom.

"Prijetiti sportistima jedne zemlje zbog neuspjelog modela upravljanja WADA-om prilično je razočaravajuće", rekao je Tajgart za Reuters.

“Ilegalno prijetiti američkim sportistima je sramotno. Trebali bi da troše vrijeme pokušavajući da poprave i napraviti WADA-u onakvom kakav je svijet želi, a to je snažna i nezavisna WADA."

Bonus video: