Kaster Semenja izgubila i posljednju pravnu bitku

"Jako sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira ili me spriječi kako bi bila ono što jesam", rekla je Semenja

4998 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenja (29) izgubila je sudski spor u kojem je tražila poništenje presude Sportskog arbitražnog suda (CAS) da sportistkinje sa visokim prirodnim nivoom testosterona moraju da uzimaju ljekove kako bi ga smanjile.

Južnoafrikanka je u maja prošle godine na Švajcarskom saveznom sudu podnijela žalbu na CAS-ovu odluku koji je presudio da su svjetski atletski propisi neophodni sportistima s razlikama u seksualnom razvoju na trkama od 400 metara do milje, kako bi se osigurala poštena konkurencija.

Međutim, švajcarski sud je odbio njenu žalbu utvrdivši kako izlaganje sportistinja medikamentima ili hirurškim intervencijama kao preduslov za takmičenje ne predstavlja kršenje švajcarske javne politike.

"Jako sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira ili me spriječi kako bi bila ono što jesam", rekla je Semenja.

"Izuzimanje sportista ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svjetsku atletiku na pogrešnu stranu istorije. Nastaviću da se borim za ljudska prava sportistkinja kako na snazi tako i izvan nje," dodala je.

Testosteron povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utiče na izdržljivost, pa se smatra da žene s višim nivoom hormona imaju nepravednu prednost.

Južnoafrička atletičarka je osvojila zlatnu medalju na 800 m na OI u Londonu (2012) i Rio de Žaneiru (2016), te tri svjetske titule u ovoj disciplini.

Bonus video: