Počelo seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce

Prvi favorit turnira, branilac titule i dugogodišnji predvodnik crnogorske reprezentacije Nikola Đukić startovao je pobjedom protiv mladog Daria Alivodića

7459 pregleda 1 komentar(a)
72. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce, Foto: Privatna arhiva
72. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce, Foto: Privatna arhiva

U Galeriji Diplomatske kule The Capital Plaza centra Podgorica danas je partijama prvog kola otpočelo 72. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu za muškarce.

Organizator prvenstva je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Budućnost a pokrovitelj je Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore. Za laskavu titulu nadmeće se 37 igrača, među kojima je 15 igrača sa međunarodnim titulama ( 3 velemajstora, 5 internacionalnih majstora i 7 fidemajstora).

Igraće se devet kola po švajcarskom sistemu a zbog racionalizacije po prvi put će se dva dana igrati po dva kola tako da će turnir trajati sedam dana.

Prvi favorit turnira, branilac titule i dugogodišnji predvodnik crnogorske reprezentacije Nikola Đukić startovao je pobjedom protiv mladog Daria Alivodića.

Ostali konkurenti za visok plasman zabilježili su takođe pobjede. U grupi igrača koji će pokušati da Đukiću pomrse konce, izdvajaju se velemajstor Dragiša Blagojević, intermajstori Blažo Kalezić i Luka Drašković, FIDE majstori Aleksandar Tomić, Miloš Pečurica, Armin Mušović i Andrej Šuković. Ne treba zaboraviti ni iskusne majstore poput svjetskog prvaka za slabovide i slijepe Predraga Nikača, Bogdana Podlesnika, Dragana Popadića, Vlastimira Bujišića i uvijek nepredvidivog predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore Jovana Milovića.

Na takmičenju će biti primjenjene važeće mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore uzpoštovanje predloga mjera Evropske šahovske unije za organizovanje šahovskih aktivnosti zavrijeme epidemije korona virusa tako da možemo reći da je ovo prvo prvenstvo „podmaskama“. Takmičenje, koje ima nagradni fond od 4200 eura, otvorio je počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i član Upravnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore Veselin Drašković.

Sjutra su na program dva kola, a partije se mogu pratit preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore, sahcg.me.

Bonus video: