smrtna kazna u iranu

Pogubljen iranski rvač koji je osuđen na smrt zbog ubistva

Afkari je pogubljen "jutros nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na insistiranje roditelja i porodice žrtve", prenijeli su mediji riječi predsjednika pravosudnog odjela u pokrajini Fars

18416 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Iranski prvak u rvanju 27-godišnji Navid Afkari je pogubljen nakon što je osuđen na smrt, jer je nožem ubio redara na antivladinim protestima 2018. godine, javljaju iranski državni mediji u subotu.

Afkari je pogubljen "jutros nakon što je zakonska procedura provedena do kraja na insistiranje roditelja i porodice žrtve", prenijeli su mediji riječi predsjednika pravosudnog odjela u pokrajini Fars.

Afkari je osuđen zbog ubistva redara na dvije smrtne kazne.

Prošle sedmice Međunarodno udruženje sportista (WPA), koje okuplja više od 85.000 članica, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

Postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje.

Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni rvač je samo mirno protestovao, dok je njegov advokat tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivicu.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u saopštenju suda.

Preporučujemo za Vas