Blažo Kalezić pobjedom nad aktuelnim prvakom preuzeo vrh tabele

Blažo Kalezić je pobjedom nad najboljiom crnogorskim šahistom, Nikolom Đukićem, peuzeo vrh tabele nakon 5. kola

4188 pregleda 55 reakcija 0 komentar(a)
Sjajna forma Kalezića na polovini takmičenja za državnog prvaka, Foto: Wordpress.com
Sjajna forma Kalezića na polovini takmičenja za državnog prvaka, Foto: Wordpress.com

Standardni crnogorski reprezentativac Blažo Kalezić osamio se na vrhu table nakon pet odigrarnih kola na 72. šampionatu Crne Gore u šahu.

U četvrtom kolu savladao je mladog Andreja Šukovića, da bi u petom izvojevao pobjedu protiv branioca titule, reprezentativnog i klupskog kolege Nikole Đukića.

U svojoj omiljenoj, Alapinovoj varijanti sicilijanske odbrane, Kalezić je iskoristio nepreciznosti Đukića u veoma oštroj poziciji i stekao prednost, koju je sigurnom igrom pretvorio u pobjedu.

Na pola poena iza Kalezića su Jovan Milović i Luka Drašković. Milović, inače predsjednik ŠSCG, u prepoznatljivom taktičkom stilu uspio je da savlada Mila Pobora, da bi u petom kolu FIDE majstor iz Bara, Miloš Pečurica morao da prizna poraz pred neodbranjivim matnim prijetnjama.

Luka Drašković je uspio u četvrtom kolu, da savlada Predraga Nikača u izuzetno neizvjesnoj partiji, da bi u petom kolu remizirao sa Aleksandrom Tomićem nakon obostrano korektne igre.

Nikač se nakon poraza oporavio i pobjedom nad Andrejom Šukovićem pridružio pomenutim Đukiću i Tomiću, u grupi igrača sa 3,5 poena, koliko su sakupili i velemajstor Dragiša Blagojević i internacionalni majstor Bogdan Podlesnik, koji su danas bili miroljubivi i ostvarili po dva remija.

Blagojević je u četvrtom kolu remizirao sa Đukićem, dok je Podlesnik remizirao sa Pečuricom, u petom kolu njihov međusobni duel je završen podjelom poena.

Velemajstor Nebojša Nikčević je treći put uzastopno trijumfovao i sa 3,5 poena se vratio u gornji dio tabele.

Šesto kolo je na programu sjutra u 16:30 i očekuju se direktni dueli igrača iz gornjeg dijela tabele. Podsjećamo, partije se mogu pratiti preko sajta sahcg.me.

Bonus video: