Blažo Kalezić na korak do titule

Kalezić je u osmom kolu crnim figurama savladao velemajstora Nebojšu Nikčevića, u veoma zanimljivoj partiji, u kojoj je Nikčević ispustio prednost u cajtnotu

4193 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Standarni crnogorski reprezentativac i član podgoričke Budućnosti, Blažo Kalezić nalazi se na korak do titule na 72. pojedinačnom šampionatu Crne Gore u šahu.

Kalezić je u osmom kolu crnim figurama savladao velemajstora Nebojšu Nikčevića, u veoma zanimljivoj partiji, u kojoj je Nikčević ispustio prednost u cajtnotu. Pozicija je ušla u granice remija, ali je Nikčević pogriješio i Kalezić je došao do šeste pobjede i uz dva remija stigao do salda od 7 poena.

Najbliži pratilac sa 6 poena mu je velemajstor Dragiša Blagojević koji je kaznio previd Jovana Milovića u jednakoj poziciji. Njihov duel u poslednjem kolu riješiće titulu, a Kaleziću je dovoljan i remi.

Nikola Đukić je nakon dva poraza, povezao drugu pobjedu, ovog puta protiv iskusnog pljevaljskog majstora Vlastimira Bujišića. Nenad Karišik se morao zadovoljiti podjelom poena protiv reprezentativca Luke Draškovića, nakon što je propustio dva puta isti dobitnički potez.

Nikšićki derbi između Tomića i Nikača, donio je dinamičnu borbu u sicilijanskoj odbrani. Nikač je žrtvom kvaliteta preveo poziciju u završnicu sa reduciranim materijalom i lako održao remi. Bogdan Podlesnik je savladao mladog i talentovanog Peka Đurovića sa Cetinja i došao do petog poena na turniru, baš kao i Savo Vujović koji je u veoma oštroj partiji savladao Milojka Kandića iz Nikšića.

Derbi naših reprezentativki Aleksandre Milović i Nikoline Koljević, pripao je mlađoj, Nikolini, koja je uspjela da iskoristi riskantnu igru svoje koleginice u sicilijanskoj odbrani.

Sjutra je na programu deveto kolo, koje će donijeti odgovor po pitanju plasmana.

Podsjetimo, 37 igrača se nadmeće na ovom šampionatu. Nagradni fond, turnira čiji su organizatori ŠSCG i ŠK Budućnost, a koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, je 4200 eura.

Bonus video: