Da ne bude zabune - želio sam taj rezultat

"Mondo", kako ga zovu, sada u svojim rukama drži svjetski rekord (6,18), te najbolji rezultat na otvorenom (6,15)

1430 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nevjerovatni Šveđanin Armand Duplantis (20) nastavio je da oduševljava svjetsku sportsku javnost nakon što je na mitingu Dijamantske lige u Rimu pobijedio u skoku s motkom rezultatom 6,15 metara, što je najviši skok na otvorenom ikada.

"Mondo", kako ga zovu, sada u svojim rukama drži svjetski rekord (6,18), te najbolji rezultat na otvorenom (6,15).

"Mnogo je zabune, jer je skok s motkom jedina disciplina koja ima jedan svjetski rekord i u zatvorenom i na otvorenom", rekao je Duplantis.

"Zbog toga sam želio da preskočim 6,15 kako više ne bi bilo zabune. Sada imam najbolje skokove u zatvorenom i na otvorenom," dodao je sa osmjehom.

Mladi Šveđanin je pobjedu na Golden Gala Pjetro Menea mitingu osigurao skokom od šest metara, a potom je podigao ljestvicu na 6,15 m. U prvom pokušaju je rušio ljetvicu, ali je u drugom bio uspješan.

Dosadašnji rekord na otvorenom držao je Sergej Bubka, koji je 1994. preskočio 6,14 metara. Međutim, Svjetska atletska federacija (World Athletics) od 2000. godine u skoku s motkom ne razlikuje rekorde u zatvorenom i na otvorenom.

"Mislim da je to bilo olakšanje, više od svega. Samo sam to htio izbacim, samo to da učinim", naglasio je.

Duplantis je tako ove godine dva puta obarao svjetski rekord, a sada i najbolji rezultat na otvorenom.

Rođen je rođen 10. oktobra 1999. u Lafajetu, u američkoj saveznoj državi Luizijana.

Njegov otac Greg bio je američki takmičar u skoku s motkom, čiji je najbolji rezultat bio 5,80 metara, dok je majka Helena Hedlund bila švedska sedmobojka, a nakon odlaska na studije u SAD igrala je i odbojku.

Njegova dva starija brata, Andreas i Entoni i njegova mlađa sestra Đoana, takođe su se bavili sportom. Sva djeca Duplantisa su skakala s motkom. Otac je u njihovom dvorištu izgradio skakalište i naučio djecu kako da skaču. Svaki je bio jako dobar u tome, ali Mondo se u tome izvrsno snašao od ranog djetinjstva.

Mondo je prvi put isprobao skokove s motkom kao trogodišnjak. Bio je strastveniji od ostalih i to se vidjelo kad je imao šest ili sedam godina. Svake godine je rušio rekorde.

Kada ga je vidio kako skače, jedan očev prijatelj, Italijan, dao mu je nadimak Mondo - na italijanskom svijet, što mu se svidjelo i ostalo do danas.

"Zaljubio sam se u sport i postao dobar u njemu i to prije nego što sam postao brz i jak," kazao je u jednom razgovoru.

Iako je rođen u SAD, Duplantis je odlučio da skače za Švedsku, državu u kojoj se rodila njegova majka. Prvi nastup pod švedskom zastavom imao je 2015. na Svjetskom prvenstvu mladih u Kolumbiji. Odmah je osvojio zlato.

Bonus video: