Evropa dolazi, a institucije podigle ručnu

U osvit Evropskog bokserskog prvenstva za mlade u Budvi, Bokserski savez CG ne samo da ne pomaže, već opstruira organizaciju, tvrdi selektor Boško Drašković

3973 pregleda 140 reakcija 2 komentar(a)
Bojana Gojković (u sredini) i sestre Radenović imaće samo 10 dana za pripreme, Foto: BK Budva
Bojana Gojković (u sredini) i sestre Radenović imaće samo 10 dana za pripreme, Foto: BK Budva

Najveće boksersko prvenstvo u Crnoj Gori, Evropski šampionat za mlade biće organizovano u Budvi od 11. do 22. novembra. Iako su sjajni rezultati crnogorskih boksera ubijedili Evropsku boksersku uniju da jedno od najvećih takmičenja pod njenim okriljem povjeri Crnoj Gori, Boserski savez ne radi ništa da ugosti najbolje borce “plemenite vještine”, tvrdi selektor reprezentacije Boško Drašković. I to uprkos odluci Vlade da podrži projekat.

Problemi u organizaciji nacionalnog saveza jednog od najprestižnijih olimpijskih sportova utiču i na rad selekcije od koje selektor Drašković očekuje medalje. Pogotovo ako se zna da njegovi izabranici već imaju tri evropska odličja, od kojih dva najvećeg sjaja sa evropskih prvenstava.

- Naša reprezentacija nastupiće sa devet boksera. Takmičenja nije bilo od sredine marta, pa sastav još nije definitivan. Bokserski klub Budva, koji se jedini svim silama trudi da Crna Gora bude dostojan domaćin, uspjela je da dovede boksera iz Albanije, pa će nakon sparinga sa njim ali i međusobne borbe, biti poznat i predstavnik u kategoriji do 91 kilogram. Ostala mjesta se uglavnom znaju, a apsolutni favorit za medalju je najbolja mlada sportistkinja Crne Gore Bojana Gojković, koja je i zvanično najbolja eropska juniorka. Nade u medalju polažem u sestre Ninu i Nelu Radenović, braću Damjana i Petra Liješevića, koji već ima juniorsku evropsku bronzu. Tu su i Miloš Krasnići, pa nekoliko talentovanih boksera iz Bijelog Polja - kazao je Drašković.

Iako se bliži termin početka takmičenja, Drašković još nema verifikovan plan priprema.

- Poslao sam dopis Bokserskom savezu, sa planom od 21 dana smještaja na pripremama, suplementima..., ali nisu nas udostojili odgovora. U upravi Saveza je haos, nezainteresovanost. Samo podatak da bokserima nisu uplaćene stipendije od Minstarstva sporta, iako je ministar Nikola Janović naložio da se do jula mora ispuniti ta zakonska obaveza. Ušli su u 10. mjesec i ništa. U junu sam podnio prijavu inspektoru, koji je nakon konsultacija i zbog političke moći predsjednika BSCG Blaža Šaranovića, na uočene nepravilnosti samo ‘podigao ručnu’. Savez ne da ne pomaže, već opstruira organizaciju EP i sumnjam u vjerodostojnost finansijskog izvještaja u iznosu od 100 hiljada eura. Probleme smo pokušali riješiti na Skupštini, zakazali su elektronsku sjednicu na kojoj nije bilo razgovora već samo odgovora na poslata pitanja - razočaran je Drašković.

Savez je uz to izgubio i prvostepeni spor sa najboljom seniorkom Tamarom Radunović, nakon propusta da je prijavi na Olimpijski kvalifikacioni turnir u Londonu sredinom marta ove godine.

- Nadam se samo da ceh od 10 hiljada presuđenih eura neće platiti Savez, već Upravni odbor koji je i kriv za pomenuti proces. Sličnu presudu sigurno će iz istih razloga dobiti i reprezenzativac Stefan Savković. Zbog svega smo u velikom problemu, ali zahvaljujući entuzijaznu i radu BK Budva, makar znam da ćemo od 1. novembra imati 40 boksera iz Rusije, jer će doći da se sa nama pripremaju prva i druga selekcija Rusije u muškoj i ženskoj konkurenciji - zaključio je Drašković.

Bonus video: