Lomačenko na testu protiv mladog udarača iz Bruklina

Ukrajinski majstor ringa sastaće se u Las Vegasu sa Teofimom Lopesom, jednim od predvodnika mlade garde hrabrih boksera u meču za IBF, WBA i WBO pojas u lakoj kategoriji

4126 pregleda 1 komentar(a)
Lomačenko, Foto: AP
Lomačenko, Foto: AP

Vasil Lomačenko, jedan od najboljih boksera današnjice, dvostruki olimpijski šampion, jedini borac koji je u drugom meču profi karijere dobio šansu da se bori za veliku titulu, biće u noći između subote i nedjelje na velikom testu, možda i najvećem od maja 2018. godine kada se borio sa Horheom Linaresom.

Ukrajinski majstor ringa sastaće se u Las Vegasu sa Teofimom Lopesom, jednim od predvodnika mlade garde hrabrih boksera u meču za IBF, WBA i WBO pojas u lakoj kategoriji.

"Hi-tech" Lomačenko je skoro deset godina stariji od Amerikanca iz Bruklina porijeklom iz Hondurasa, ali su obojica imali po 15 mečeva u profi ringu.

Lopes ima svih 15 pobjeda, Lomačenko jedan poraz, koji je doživio u drugom meču, od Orlanda Salida, 2014. godine.

Lomačenko je kasno krenuo u profi avanturu, nakon briljantne amaterske karijere, u kojoj je doživio samo jedan poraz u 397 borbi.

On je već kultna figura, njegov stil i tehnika, kao i spartanski način priprema, koje vodi njegov otac Anatolij, predmet su analiza i divljenja bokserskog svijeta.

Svaki Lomačenkov trening se snima, a u njegovim rukavicama ugrađeni su mikročipovi, pa se kompjuterski obrađuje sve ono što uradi tokom vježbanja. Fizičke pripreme su mu toliko zahtjevne, a daju takav rezultat da može da zadrži vazduh četiri minuta, da sparinguje 15 rundi po četiri minuta sa pauzama od 30 sekundi između svake runde, a jedan dio priprema čini i plivanje u rijeci Dnjestar blizu njenog ušća u Crno More.

Sa druge strane, biće momak sa ulice, čiji je otac Teofimo senior bivši narko diler iz Bruklina, koji ne zna mnogo o boksu kao "nauci", ali koji je u dosadašnjem dijelu svog puta pokazao hrabrost i snagu udarca, kojima bi mogao da napravi problem nedodirljivom šampionu...

foto: AP

"Lomačenko je ništa, moj sin će ga srušiti prije treće runde", kazao je nedavno Teofimo senior.

On je još prije dvije godine imao konflikt sa Anatolijem Lomačenkom, u lobiju jednog hotela u Njujorku, a svjedoci su pričali da je vrijeđao i psovao Ukrajinca, koji je na provokacije ostao miran.

Možda i taj incident objašnjava stav Vasila Lomačenka, koji inače prilično mirno najavljuje svoje borbe:

"Prije svega, želim da pobijedim. Ali, ako budem imao šansu da mu napravim dodatnu neprijatnost, ako budem mogao da mu usadim ovu noć u sjećanje, uradići to. Nadam se da ću ga potopiti u duboko u vodu, do dna, i da ću ga držati ispod bez vazduha", iznenadio je ukrajinski as u najavi borbe.

Bokserski analitičari smatraju da Lopes ima šansu da preuzme tron, jer navode da je Lomačenko u određenim djelovima meča imao probleme sa Krolom, Kempbelom i Pedrasom, te da bi razoran udarac 23-godišnjaka mogao da nađe prolaz kroz gard neporaženog šampiona.

Postoje, dakle, svi uslovi za spektakularnu boksersku noć u Las Vegasu, najveći meč u korona-eri i od duela između Fjurija i Vajldera, februara ove godine, neposredno pred početak "lokdauna".

Bonus video: