Ilker Bibić ne zaboravlja zemlju predaka: Crna Gora u srcu, grb na ruci

Odbojkaš Alanje Ilker Bijikbajrak, alijas Bibić, rođen je u Istanbulu, gdje i njegovi roditelji, ali toliko voli zemlju iz koje su mu došli djedovi da je istetovirao njen grb

24921 pregleda 105 reakcija 40 komentar(a)
Igra na poziciji primača i nada se pozivu selektora Crne Gore: Ilker Bibić u dresu Alanje, Foto: Privatna arhiva
Igra na poziciji primača i nada se pozivu selektora Crne Gore: Ilker Bibić u dresu Alanje, Foto: Privatna arhiva

Ilker Bijikbajrak. Naizgled obično tursko ime i prezime odbojkaša Alanje, ali zabunu izaziva tetovaža na lijevoj ruci - dvoglavi orao, za žezlom i šarom u kandžama i štitom na grudima, koji prikazuje lava.

Ilustracija nije neophodna onome ko malo bolje poznaje heraldiku da shvati da 25-godišnji primač servisa turskog drugoligaša Alanje na ruci ima grb Crne Gore. A kakva je veza momka rođenog u Istanbulu sa Crnom Gorom? Dovoljno je reći da je pravo prezime Bijikbajraka zapravo Bibić i da je ovo, koje mu piše u dokumentima, izabrao njegov djed, što u prevodu sa turskog znači velika zastava.

- Porodice mojih roditelja su došle u Tursku 1965. godine. Otac i majka, koja se prezivala Košuta, rođeni su u Istanbulu, kao i moja sestra i ja. Roditelji imaju prodavnicu obuće u dijelu Istanbula, Laleliju, sestra ide u gimnaziju, a ja igram odbojku - kaže za „Vijesti” Bijikbajrak, alijas Bibić, koji je tokom karijere igrao za Istanbul Bijikšehir, Solhan, Sorgun i Alanju.

Grb Crne Gore na Bibićevoj ruci
Grb Crne Gore na Bibićevoj rucifoto: Privatana Arhiva

Ljubav prema Crnoj Gori usadili su mu otac i majka, kojima njihovi roditelji nisu dali da zaborave svoje korijene, morali su da znaju ko su i odakle su. Neki su se i vratili iz Turske u Crnu Goru i Srbiju.

- Nažalost, odavno nisam dolazio u Crnu Goru, ali osjećam veliku ljubav prema zavičaju. Zato sam i istetovirao grb Crne Gore. Imam i rodbinu tamo, jer mi tetka s majčine strane živi u Rožajama, a ujak u Tutinu. Svi u mojoj porodici mnogo vole Crnu Goru.

Bibić nije igrao ni za mlađe, ni za seniorsku reprezentaciju Turske. Ako bi došao poziv iz Crne Gore, objeručke bi ga prihvatio.

- Ako dođe pozivnica, svakako bih volio da zaigram. Bio bih vrlo ponosan zbog toga - zaključio je Ilker Bibić.

Zanimljivo, njegov menadžer je nekadašnji trener Nedžat Sančak, koji je svojevremeno bio selektor naše ženske reprezentacije. I on ima porodične veze sa Crnom Gorom, a procjene su da u Turskoj živi oko 250.000 ljudi porijeklom sa ovih prostora.

Bonus video: