Habib se vraća da bi ušao u legendu

Nurmagomedov protiv Gejčija u subotu u Abu Dabiju

7197 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Prije 23 godine, kao dječak, borio se sa medvedom u kavezu, negdje u Dagestanu - danas je sportski superstar.

Može neko da ne voli, može nekome da bude brutalno - ali, činjenica je da je MMA po popularnosti dostigao, a možda i prestigao boks, a da je u tom svijetu Habib Nurmagomedov najveći od svih.

On je prijatelj Kristijana Ronalda, Zlatan Ibrahimović mu šalje poruke podrške, oko prenosa njegovih borbi "ratuju" najveće TV kompanije.

Habib je legenda MMA i organizacije UFC, od koje je Dejna Vajt napravio "mašinu za pravljenje novca i spektakla", borac sa najdužim pobjedničkim nizom, a vjerovatno i GOAT (najveći svih vremena) ove borilačke vještine.

U subotu uveče u Abu Dabiju, oko 23 sata po našem vremenu, Habib Nurmagomedov će imati 29. borbu u karijeri, a svih 28 do sada je riješio ubjedljivo i nadmoćno u svoju korist.

Njegov rival za pojas u lakoj kategoriji biće Džastin Gejči, koji je do prilike da se bori sa šampionom došao neočekivanom pobjedom nad Tonijem Fergusonom, u maju ove godine, kada je Dejna Vajt, prkoseći pandemiji, organizovao meč na Floridi.

Malo ko daje šansu Gejčiju, iako je Nurmagomedov posljednji put bio u oktagonu još u septembru prošle godine, a umalo je i završio karijeru, kada je u julu ostao bez oca Abdulmanapa, koji je preminuo od posljedica koronavirusa.

Habib (32) je odlučio da nastavi i da ispuni očev zavjet - da se povuče nakon 30. meča, neporažen...

"On želi da ode kao najveći svih vremena i to je jasno", rekao je Dejna Vajt.

Ali, na pitanje da li vjeruje da će u svom sportu ostati upamćen kao Muhamed Ali ili Majk Tajson, Habib je odgovorio:

"Ne znam ni da li mogu da se pomenem u istom kontestu sa njima dvojicom. To nije moj cilj, ja samo želim da se borim i odem kao neporažen. To je moja misija. Ali, prije svega želim da budem dobar čovjek, posvećen - jer, danas si šampion, sjutra sve može da se promijeni. Moj najveći uspjeh je što sam bio dobar sin mojim roditeljima".

Bonus video: